X

China slăbește regulile anti-COVID într-o schimbare majoră de politică

China a anunțat miercuri cele mai importante modificări ale regimului său anti-COVID de la începutul pandemiei, în urmă cu trei ani, relaxând regulile care au limitat răspândirea virusului, dar care au afectat a doua economie a lumii și au provocat proteste, scrie Reuters, informează mediafax.

Relaxarea regulilor, care includ permisiunea ca persoanele infectate cu simptome ușoare sau fără simptome să stea în carantină la domiciliu și renunțarea la testele pentru persoanele care călătoresc în interiorul țării, reprezintă cel mai puternic semn de până acum că Beijingul își pregătește cei 1,4 miliarde de locuitori să trăiască cu boala.

Citește și : China critică ‘supoziţiile nefondate’ dintr-un raport american privind arsenalul nuclear al Beijingului

Chiar dacă granițele rămân în mare parte închise, cetățenii au salutat perspectiva unei schimbări care ar putea aduce China înapoi în lume, la trei ani după ce virusul a apărut în orașul central Wuhan.

Anunțul a urcat rapid pe primul loc în topul celor mai vizualizate subiecte de pe platforma chineză Weibo, mulți oameni bucurându-se de perspectiva de a călători, deși unii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la potențialul mai mare de infectare.

Analiștii au salutat și ei schimbarea care ar putea revigora economia și moneda chinezească în declin și ar putea susține creșterea globală.

“Această schimbare de politică este un mare pas înainte”, a declarat Zhiwei Zhang, economist șef la Pinpoint Asset Management. “Mă aștept ca China să își redeschidă complet granița cel târziu până la jumătatea anului 2023”.

Anunțul a fost făcut după ce președintele Xi Jinping, care consideră lupta neîncetată a Chinei împotriva COVID ca fiind una dintre principalele sale realizări, a prezidat marți o reuniune a biroului politic al Partidului Comunist.

Orașe din întreaga China au fost cuprinse de proteste din cauza politicilor dure privind COVID la sfârșitul lunii trecute, în ceea ce a fost cea mai mare manifestare de nemulțumire publică de la venirea lui Xi la putere, în 2012.

În timp ce acele proteste s-au liniștit în câteva zile, pe fondul unei prezențe intense a poliției, orașele și regiunile din întreaga țară au început să anunțe un amalgam de măsuri de relaxare care au alimentat așteptările pentru anunțul de miercuri.

Multe dintre măsurile luate de orașe sau regiuni individuale au fost reflectate în lista de modificări de politică publicată miercuri de Autoritatea Națională de Sănătate.

Gu Xiaohong, un oficial de top din medicina tradițională chineză, a fost citat miercuri în ziarul de stat Beijing Daily, care a declarat că China ar trebui să schimbe numele oficial al COVID-19 pentru a reflecta mutația virusului și că pacienții cu simptome ușoare ar putea să se recupereze acasă.

Dar abordarea mai permisivă a declanșat o goană după medicamente preventive, deoarece unii locuitori, în special persoanele în vârstă nevaccinate, se simt mai vulnerabili la virus.

Citește și : Xi Jinping se duce miercuri în Arabia Saudită (media de stat)

Yuanul chinezesc a cunoscut recent o revenire în raport cu dolarul, susținut de perspectivele ca guvernul să relaxeze politica “zero-COVID”.

Moneda este pe cale să înregistreze cel mai prost an de când China a unificat cursurile de schimb oficiale și de piață în 1994.

Ca o dovadă în plus, exporturile și importurile Chinei s-au contractat într-un ritm mult mai accelerat decât se estima, în noiembrie, conform datelor de miercuri.

Tags: ChinaCovidprotesteXi JinpingZhiwei Zhang
Categorii: PoliticăȘtirile zilei