X

China spune că nu îşi va schimba poziția cu privire la Taiwan după alegerea noului preşedinte

China nu își va schimba poziția cu privire la faptul că Taiwanul îi aparține, a transmis Beijingul duminică, după ce președintele Tsai Ing-wen a câștigat un nou mandat și a spus că nu se va supune amenințărilor Chinei, potrivit Reuters, scrie mediafax.

„Indiferent ce schimbări există în situația internă din Taiwan, realitatea este că există o singură China în lume și Taiwanul este parte a Chinei, iar acest lucru nu se va schimba”, conform unui comunicat al Ministerului Chinez de Externe.

Citește și : Trump atenţioneză Teheranul: ‘Nu vă ucideţi protestatarii!’

În timp ce China spune că Taiwanul este teritoriul său, Taiwan susține că este o țară independentă numită Republica Chineză, aceasta fiind denumirea sa oficială.

Tsai, care a respins cu fermitate modelul Chinei de „o țară, două sisteme”, a câștigat sâmbătă un alt mandat de patru ani, iar Partidul ei Progresist Democrat (DPP) şi-a asigurat o majoritate în parlament.

“Oamenii din Taiwan folosesc încă o dată votul din mâinile lor pentru a arăta lumii valoarea democrației”, a spus Tsai duminică, la întâlnirea cu șeful ambasadei Statelor Unite la Taipei, Brent Christensen.

Citește și : Ambasadorul Regatului Unit la Teheran susţine că nu a participat la proteste

„Democrația și libertatea sunt într-adevăr cel mai valoros atuu al Taiwanului și fundamentul parteneriatului Taiwan-SUA pe termen lung”, a spus Tsai, care a promis să aprofundeze cooperarea cu Statele Unite în problemele de la apărare la economie.

Campania electorală a fost dominată de eforturile Chinei de a face ca insula democratică să accepte guvernarea Beijingului sub modelul „o singură țară, două sisteme”, precum și de protestele antiguvernamentale din Hong Kong, controlat de China.

Tags: ChinapresedinteSUATaipeitaiwanTsai Ing-wen
Categorii: Știrile zilei