China sugerează ‘neoficial’ că şi-ar putea suspenda cooperarea poliţienească cu Franța

Publicat:

China a ameninţat ‘în mod neoficial’ să-şi suspende cooperarea poliţienească cu Franţa ca răspuns la acordarea de azil politic soţiei fostului şef chinez al Interpol, judecat în ţara sa pentru corupţie, a anunţat luni o sursă franceză apropiată acestui dosar, potrivit AFP, potrivit agerpres.

Conform cotidianului Le Monde, care a dezvăluit informaţia, bazându-se pe o sursă diplomatică, China a anunţat la sfârşitul lunii iulie, prin ataşatul pentru securitatea internă de la Ambasada Franţei din Beijing, că ar putea rupe unilateral orice cooperare cu statul francez în materie de poliţie, în semn de protest.


Citește și : Comerţul global nu se va redresa în următoarele trimestre, avertizează Banca Centrală Europeană

‘Nu a existat nicio solicitare oficială de suspendare a cooperării, ci o dorinţă exprimată în mod neoficial’, a nuanţat luni pentru AFP o sursa apropiată dosarului.

Neverosimila ‘dispariţie’ a lui Meng Hongwei în septembrie a ţinut prima pagină în septembrie, după ce şeful Interpol nu a mai dat vreo veste după părăsirea oraşului Lyon (partea de centru-est a Franţei), unde organizaţia poliţienească internaţională îşi are sediul. După vreo 12 zile, Beijingul a anunţat că el a revenit în China unde a fost plasat în detenţie.

Franţa i-a acordat azil politic soţiei sale Grace Meng la 2 mai, potrivit avocatului acesteia Emmanuel Marsigny. Temându-se pentru securitatea sa, ea şi cei doi copii ai săi au fost luaţi sub protecţia poliţiei după o tentativă de răpire pentru care ea a depus plângere la începutul anului.

Ministerul francez de Interne, la solicitarea AFP, nu a dorit să comenteze cu privire la acordarea de azil politic pentru Grace Meng, reamintind că nu are mandat de a influenţa decizia Ofpra (Oficiul francez pentru protecţia refugiaţilor şi apatrizilor), un organism independent.

Discuţiile cu Beijingul pentru a explica procedura de azil în Franţa ‘sunt în continuare în desfăşurare’ şi ‘dialogul continuă’, potrivit unei surse familiarizate cu dosarul.

Citește și : Trump vrea pedeapsa capitală pentru cei care comit crime în masă și motivate de ură

Judecat în iunie în China, fostul şef al Interpol a pledat vinovat pentru că a acceptat mită în valoare de 14,46 milioane de yuani (1,86 milioane de euro). Decizia tribunalului nu a fost încă pronunţată.

Grace Meng a afirmat la începutul lunii iulie că a depus recurs la Curtea Permanentă de Arbitraj (CPA) de la Haga în încercarea de a face cunoscută ‘complicitatea’ Interpolului în arestarea soţului ei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.