X

China susţine acordul nuclear cu Iranul în forma actuală

China şi-a exprimat speranţa luni că acordul nuclear iranian va rămâne în vigoare, jucând un rol important în menţinerea păcii, după ce un înalt oficial american a declarat că se aşteaptă un anunţ al preşedintelui Donald Trump de “necertificare” a acordului, considerând că nu este în interesul Statelor Unite, relatează Reuters, conform agerpres.

Potrivit acestui oficial, care s-a exprimat săptămâna trecută sub acoperirea anonimatului, Trump ar urma de asemenea să prezinte în curând o strategie mai extinsă a SUA asupra Iranului, care ar fi mai ostilă. Administraţia Trump a criticat frecvent comportamentul Iranului în Orientul Mijlociu.

Citeşte şi: Un suspect de TERORISM a fost prins la graniţa României

Trump, care a numit pactul drept “jenant” şi “cel mai grav acord negociat vreodată”, trebuie să analizeze dacă serveşte intereselor de securitate ale Statelor Unite, în timp ce se apropie termenul limită la 15 octombrie pentru notificarea Congresului că Iranul îşi respectă angajamentele.

Exprimându-se la Beijing, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez Hua Chunying a declarat că acordul nuclear cu Iranul este un bun exemplu despre cum se poate ajunge la o soluţie paşnică, prin negocieri.

Acordul a jucat un rol pozitiv şi important în asigurarea neproliferării nucleare şi în protecţia păcii şi stabilităţii în Orientul Mijlociu, a adăugat ea.

“Sperăm că acordul nuclear cuprinzător cu Iranul poate continua să fie implementat cu seriozitate”, a afirmat Hua într-un briefing de presă cotidian.

Autorităţile iraniene au declarat în mod repetat că Teheranul nu va fi primul care va încălca acordul, în virtutea căruia Iranul a fost de acord să-şi restrângă programul nuclear în schimbul ridicării celor mai multe dintre sancţiunile internaţionale care i-au afectat economia.

Citeşte şi: Washington-ul şi Moscova şi-au trimis oamenii de bază la Belgrad să discute în secret soarta Ucrainei

Dacă Trump refuză să certifice că Iranul îl respectă, liderii din Congresul SUA ar avea 60 de zile pentru a decide dacă impun din nou sancţiuni Teheranului suspendate în temeiul acordului.

Perspectiva că Washingtonul ar denunţa pactul, care a fost semnat de Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Germania, Rusia, China, Uniunea Europeană şi Iran, i-a îngrijorat pe unii aliaţi ai Statelor Unite.

China are legături economice şi diplomatice strânse cu Teheranul, contribuind de asemenea la încheierea acestui acord în 2015, considerat un succes al diplomaţiei fostului preşedinte american Barack Obama. 

Tags: acord nuclearChinaDonald TrumpfrantagermaniaHua ChunyingIranmarea britanierusiaStatele Uniteuniunea europeana
Categorii: Sinteze