X

China susține, la ONU, toate eforturile care conduc la rezolvarea pașnică a ‘crizei’ din Ucraina

China susține toate eforturile care conduc la rezolvarea pașnică a “crizei” din Ucraina, a declarat sâmbătă ministrul de externe Wang Yi, în fața Adunării Generale a Națiunilor Unite, adăugând că prioritatea stringentă este facilitarea discuțiilor de pace, scrie Reuters , informează mediafax.

“Soluția fundamentală este de a aborda preocupările legitime de securitate ale tuturor părților și de a construi o arhitectură de securitate echilibrată, eficientă și durabilă”, a spus Wang în discursul său. “Facem apel la toate părțile implicate să împiedice extinderea crizei și să protejeze drepturile legitime și interesele țărilor în curs de dezvoltare.”

Citește și : Ucraina critică Iranul pentru livrări de arme către Rusia

China a criticat sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, dar fără a susține sau a ajuta la campania militară.

Într-o recunoaștere surprinzătoare, președintele rus Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că liderul chinez Xi Jinping este preocupat de Ucraina.

Wang a mai spus că Beijingul va continua să lucreze pentru “reunificarea pașnică” cu Taiwanul și că ar trebui să combată “activitățile separatiste de independență”, luând în același timp măsuri ferme pentru a se opune oricărei interferențe externe.

Wang s-a întâlnit vineri, la New York, timp de 90 de minute cu secretarul de stat american Antony Blinken. După întâlnire, China a acuzat Statele Unite că trimit “semnale foarte greșite și periculoase” cu privire la Taiwan, după ce Blinken i-a spus lui Wang că menținerea păcii și a stabilității Taiwanului este de o importanță vitală.

Citește și : Polonia NU va adăposti ruşi care încearcă să fugă de mobilizarea parţială din ţara lor

 

Tensiunile legate de Taiwan au crescut după o vizită în această țară în luna august a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi – care a fost urmată de exerciții militare chineze pe scară largă -, precum și de o promisiune a președintelui american Joe Biden de a apăra insula guvernată democratic.

Tags: ChinapaceucrainaVladimir PutinWang Yi
Categorii: DiasporaRăzboi in Ucraina