X

China susţine OMS pentru evaluarea răspunsului internaţional în faţa pandemiei

China a declarat vineri că susţine crearea unei comisii sub egida Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), “după sfârşitul epidemiei”, cu scopul de a evalua “răspunsul mondial” la COVID-19, transmite AFP, potrivit agerpres.

Această declaraţie intervine după presiuni occidentale, în special americane şi australiene, care cer o anchetă despre apariţia virusului în China la sfârşitul anului trecut.

Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Iran! Panică totală pe străzile din Teheran

Evaluarea va trebui să se facă în mod “deschis, transparent şi inclusiv” şi “la momentul oportun după sfârşitul epidemiei”, a apreciat într-o conferinţă de presă Hua Chunying, o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Extene chinez.

Ea a subliniat că demersul ar trebui să fie validat de Adunarea mondială a sănătăţii a OMS şi de consiliul său executiv – cele două organisme principale ale acestei organizaţii internaţionale cu sediul la Geneva (Elveţia).

Punct important: nu ar fi vorba de o anchetă vizând în special China, ci de o evaluare care ar viza potenţial toate ţările lumii, remarcă AFP.

Mai multe ţări, între care Franţa, Germania şi Regatul Unit, au cerut în ultimele săptămâni guvernului chinez să dea dovadă de transparenţă asupra modului în care a gestionat propagarea noului coronavirus.

Citește și : SUA încep retragerea bateriilor Patriot din Arabia Saudită

Alte naţiuni au mers chiar mai departe: SUA şi Australia au cerut declanşarea unei anchete internaţionale în China cu privire la originile pandemiei.

Beijingul a respins aceste cereri, denunţând o “politizare” a actualei crize sanitare.

China a dezminţit ferm acuzaţiile potrivit cărora ar fi ascuns informaţii la începutul pandemiei. Beijingul afirmă că a informat rapid OMS şi alte ţări despre datele aflate la dispoziţia sa.

Tags: Adunarea mondială a sănătăţii a OMSaustraliaBeijingChinacoronaviruscovid-19ElvetiagenevaHua ChunyingOrganizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).SUA
Categorii: Externe