China susţine Pakistanul la ONU pentru deschiderea discuţiilor privind situaţia din Kashmir

Publicat:

China a sprijinit miercuri solicitarea Pakistanului pentru o discuţie în cadrul unei reuniuni cu uşile închise a Consiliului de Securitate despre decizia Indiei de a revoca statutul special al statului Jammu-Kashmir, joi sau vineri, informează Reuters citând surse diplomatice de la New York, după cum transmite şi agerpres.

Ca reacţie, Franţa a propus discutarea subiectului într-o manieră mai puţin formală – ca punct AOB (alte subiecte) în cursul săptămânii viitoare. Polonia, care deţine preşedinţia Consiliului în luna august, va media şi conveni data şi formatul în care se vor reuni cei 15 membri pentru a discuta acest subiect.


Citeşte şi: Marea Britanie ELIBEREAZĂ petrolierul iranian din Gibraltar

Decizia din 5 august a autorităţilor de la New Delhi blochează dreptul statului Jammu-Kashmir de a elabora propriul cadru juridic şi permite celor care nu sunt rezidenţi să cumpere proprietăţi. Liniile telefonice, reţelele de internet şi de televiziune au fost blocate. Totodată, au fost instituite restricţii de deplasare şi adunări publice.

“Pakistanul nu va provoca un conflict, dar India nu ar trebuie să perceapă reţinerea noastră drept o slăbiciune”, se arată în scrisoarea adresată marţi de ministrul pakistanez de externe Shah Mahmu Qureshi Consiliului de Securitate. “Dacă India alege să recurgă din nou la utilizarea forţei, Pakistanul va fi obligat să răspundă, ca auto-apărare, cu toate capabilităţile sale”.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a chemat India şi Pakistanul să se abţină de la orice paşi care ar putea afecta statutul special al statului Jammu – Kashmir. Guterres şi-a manifestat preocuparea în legătură cu informaţiile referitoare la restricţiile impuse în partea indiană a Kashmirului.

Consiliul de Securitate a adoptat mai multe rezoluţii în 1948 şi în anii 1950 pe subiectul disputei dintre India şi Pakistan asupra regiunii. Una dintre acestea afirmă necesitatea organizării unui referendum pentru stabilirea viitorului Kashmirului, majoritar musulman. O altă rezoluţie cheamă ambele părţi “să se abţină de la orice declaraţii, fapte sau îndemn la fapte care să permită orice acte care ar putea agrava situaţia”.

Vezi şi: Un avion cu 233 de oameni la bord A ATERIZAT PE BURTĂ, într-un lan de porumb – VIDEO

Forţe ONU de menţinere a păcii au fost desfăşurate începând din 1949 pentru a observa încetarea focului dintre India şi Pakistan în Jammu – Kashmir.

Miercuri, oficiali indieni din domeniul securităţii au declarat că un grup de militanţi pakistanezi susţinuţi de armată au încercat să se infiltreze în Kashmirul controlat de India pentru a instiga la violenţă, potrivit ANI, partener al Reuters. Armata pakistaneză nu a răspuns unei solicitări de comentarii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ziarul New York Times a identificat cea mai frumoasă carte a secolului 21

Ziarul New York Times a identificat cea mai frumoasă carte a secolului 21 Prietena mea genială, de Elena Ferrante, tradusă în engleză de Ann Goldstein...

‘Despicable Me’, prima franciză animată din istorie care depăşeşte încasări de 5 miliarde de dolari

'Despicable Me', prima franciză animată din istorie care depăşeşte încasări de 5 miliarde de dolari "Despicable Me 4" s-a impus la box office-ul internaţional, câştigând...

Netflix a dezvăluit imagini din culisele celui de-al cincilea şi ultimul sezon al serialului ‘Strange Things’

Netflix a dezvăluit imagini din culisele celui de-al cincilea şi ultimul sezon al serialului 'Strange Things' Netflix a dezvăluit luni imagini din culisele celui de-al...

Nominalizările la premiile Emmy o să fie anunţate miercuri: Netflix se pregătește să dea marea lovitură

Nominalizările la premiile Emmy o să fie anunţate miercuri: Netflix se pregătește să dea marea lovitură Serialele "The Bear", "Shogun" şi "Baby Reindeer" sunt cotate...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.