China vrea să construiască o cale ferată subacvatică către SUA

Publicat:

China vrea să construiască o cale ferată subacvatică către SUA

China are în prezent una dintre cele mai extinse și impresionante rețele feroviare de mare viteză de pe Pământ și nu dă semne de încetinire.

Pe măsură ce rețeaua sa ajunge până în cele mai îndepărtate colțuri ale țării, Beijingul ar putea să își îndrepte privirea spre ceea ce se află dincolo – mult, mult dincolo, transmite The Amazing Times.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Potrivit unor rapoarte, China dorește să construiască un tren de mare viteză, de 13.000 de kilometri, care să călătorească din China continentală prin Siberia, în estul Rusiei, pe sub mare, prin Strâmtoarea Bering, până în Alaska, prin vârfurile stâncoase din Yukon și Columbia Britanică din Canada și până în SUA.

După construcție, aceștia ar putea extinde trenul lor internațional până în fiecare colț al SUA.

Care este prețul unei propuneri atât de extravagante

O astfel de investiție în infrastructura feroviară este estimată la 200 de miliarde de dolari.

Un preț atât de mare, încât probabil nici măcar Jeff Bezos nu l-ar putea atinge.

Planurile au apărut în 2014, când mai multe canale de știri au publicat un raport al Beijing Times care descria planurile Chinei de a construi un super tren de 8.000 de mile. Acesta ar urma să se numească linia „China-Rusia-Canada-America” și să traverseze toate cele patru națiuni, conectându-le între ele pentru un impuls comercial, turistic și economic. Întinzându-se de-a lungul Strâmtorii Bering, aceasta ar necesita un tunel subacvatic de patru ori mai mare decât Tunelul Canalului Mânecii și mult mai tehnologizat.

La acea vreme, inginerii chinezi susțineau că sunt deja în discuții cu Rusia pentru a începe construcția acestei linii, despre care erau foarte siguri că este posibilă cu tehnologia actuală.

Și, în ciuda faptului că propunerea pare exagerată, ea ar putea fi perfect fezabilă.

În 2018, China a aprobat primul tren de mare viteză subacvatic din lume, care ar urma să se extindă la nivel național de la Ningbo, un oraș-port de lângă Shanghai, la Zhoushan, un arhipelag de insule de pe coasta de est. Acoperind o porțiune de 77 de kilometri de cale ferată aproape în întregime nou construită, noul traseu va include o secțiune subacvatică de 16,2 kilometri. Acesta va fi un tren Maglev, care va levita deasupra unei șine magnetice în timp ce este propulsat la viteze mari, iar construcția acestui proiect ambițios este în plină desfășurare.

Deși acest tunel este semnificativ mai mic decât tunelul sub Canalul Mânecii, adăugarea trecerii unui tren de mare viteză aduce noi provocări pentru construcție. Deși se știu puține despre progresul liniei China-Rusia-Canada-America, unii au afirmat că linia Ningbo-Zhoushan ar putea fi un fel de test pentru un proiect mult mai mare.

În ceea ce privește SUA? S-ar putea să fie puțin mai în urmă. În 2020, guvernul american a aprobat o uriașă linie de cale ferată de 2.570 de kilometri care leagă SUA de Canada, din Alaska până în Alberta.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

Această linie, care a costat 22 de miliarde de dolari, a reprezentat un mare salt pentru rețeaua feroviară a SUA, care a rămas până acum în urma altor națiuni. Având în vedere extinderea rapidă a rețelei de trenuri de mare viteză din China, faimoasa rețea japoneză și alte națiuni care își continuă încercările, SUA se află acum pe picior de plecare în ceea ce privește inovarea feroviară.

Din păcate, oricât de impresionantă ar fi linia China-Rusia-Canada-America, se pare că a fost suspendată pentru moment. Criticii au criticat propunerea pentru că este redundantă din punct de vedere economic, afirmând că zborurile și navele de marfă sunt o opțiune mai ieftină pentru comerț, și prea complexă. Indiferent dacă au sau nu dreptate, tensiunile dintre superputerile mondiale înseamnă că o astfel de colaborare – care ar fi cel mai costisitor megaproiect din istoria lumii – ar putea fi puțin mai mult decât o utopie. 

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O pereche de ochelari oferiţi de John Lennon şi mai multe fotografii cu membrii Beatles, la licitaţie

O pereche de ochelari oferiţi de John Lennon şi mai multe fotografii cu membrii Beatles, la licitaţie O pereche de ochelari rotunzi cu lentile albastre...

Cinci trucuri simple care ne pot face viața mai fericită

Cinci trucuri simple care ne pot face viața mai fericită Dacă te uiți în jur la prietenii și familia ta - și chiar la tine...

Mitul celor doi litri de apă pe zi. Medic: ‘Pacienții cu hipertensiune dacă beau doi litri pe zi s-au umflat’

Mitul celor doi litri de apă pe zi. Medic: 'Pacienții cu hipertensiune dacă beau doi litri pe zi s-au umflat' Ideea că trebuie să bem...

Mallorca, paradisul aglomerat. Turismul record din Spania amenință stilul de viață al localnicilor

Mallorca, paradisul aglomerat. Turismul record din Spania amenință stilul de viață al localnicilor Realitatea din spatele turismului de succes din Spania este una din ce în ce...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.