Chinezii au dat chix cu primul drum construit în România: Trebuia să fie gata de acum un an și jumătate

Publicat:

Chinezii au dat chix cu primul drum construit în România: Trebuia să fie gata de acum un an și jumătate

Primul drum construit de chinezi în România nu e gata nici acum, deși e în lucru de aproape patru ani. Este vorba de centura Zalăului – un drum de 5,5 kilometri și o bandă pe sens ce trebuia să fie gata deja din martie 2023.

Conform informațiilor CNAIR centralizate de CESTRIN, stadiul fizic al lucrărilor a ajuns la 64%, deși termenul contractual pentru finalizarea proiectului de către chinezii de la Synohidro era 23 martie 2023, potrivit stiripesurse.


Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

O filmare recentă realizată cu drona arată că pe șantier se lucrează, după o perioada la începutul anului când lucrările păreau complet blocate, dar că mai e mult de realizat până la deschidere.

 

Primul drum construit de chinezi în România

Drumul de 5,53 km de lângă Zalău, deși unul scurt și doar cu câte o bandă pe sens (două în zonele de urcare), e unul destul de dificil de construit, cu 5 viaducte, 5 poduri și două intersecții tip giratoriu la fiecare capăt.

Tronsonul nou de circa 5,5 km urmează să completeze actuala șosea de centură a Zalăului – o primă jumătate de circa 8 km care are o utilitate limitată în lipsa construirii segmentului dintre Aghireș și drumul național Zalău-Cluj (urcarea pe dealul Meseș).

Dincolo de de întârzierile care s-au acumulat din cauza constructorilor, dar și a blocajelor administrativ-birocratice, și problemele cu terenul instabil și alunecările de teren au făcut ca avansul șantierului să stagneze considerabil de-a lungul timpului.

Companiile chineze, interzise la licitațiile de infrastructură din România / Două excepții

România a decis încă din 2021 să excludă companiile din China de la licitațiile publice pentru proiecte de infrastructură. Decizia de atunci s-a putut însă aplica doar noilor proceduri de achiziții publice lansate după acel moment.

În cazul centurii Zalău, chinezii de la Synohidro semnaseră contractul încă dinainte, din 2020.

Un alt caz este cel al autostrăzii A0 Nord, Lotul 3, acolo unde chinezii de la China Civil Engineering Construction Corporation au semnat contractul în 2023 pe o licitație lansată încă din 2019.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

În afară de aceste două exemple, companiile chinezești de construcție nu mai sunt implicate în alte proiecte din România și nu au mai putut intra în licitații lansate ulterior anului 2021.

Centura Zalău

  • Lungime: 5,53 km
  • Constructor: Asocierea SINOHYDRO CORPORATION LIMITED (CHINA) – SC GOOD PROOD S.R.L.
  • Valoare: 186 milioane de lei
  • Început: Septembrie 2020 (6 luni proiectare și 24 de luni execuție)
  • Termen de finalizare: 23 martie 2023
  • Stadiu actual: 64%

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un număr record de firme intenționează să își reducă cheltuielile de publicitate pe platforma X a lui Elon Musk

Un număr record de firme intenționează să își reducă cheltuielile de publicitate pe platforma X a lui Elon Musk Un număr record de firme intenționează...

Ministerul Educației va găsi o sută de școli pentru desfășurarea stagiilor de practică ale profesorilor

Ministerul Educației va găsi o sută de școli pentru desfășurarea stagiilor de practică ale profesorilor Practica pedagogică trebuie să fie regândită pentru a nu rămâne...

Tragedie în Franța. Un bărbat și-a ucis soția și copiii și apoi a atacat trecători pe stradă

Tragedie în Franța. Un bărbat și-a ucis soția și copiii și apoi a atacat trecători pe stradă Un bărbat cu un istoric de probleme psihiatrice...

Maia Sandu, mesaj de felicitare pentru sportivii moldoveni medaliați la Jocurile Paralimpice: Trăim alături de voi bucuria fiecărei victorii

Maia Sandu, mesaj de felicitare pentru sportivii moldoveni medaliați la Jocurile Paralimpice: Trăim alături de voi bucuria fiecărei victorii Președintele Maia Sandu a transmis un...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.