Chinezii vor ca mausoleul lui Mao şi Piaţa Tiananmen să fie incluse în patrimoniul UNESCO

Publicat:

Municipalitatea din Beijing vrea să înscrie mausoleul lui Mao Zedong şi Piaţa Tiananmen, simboluri ale puterii regimului comunist, pe lista patrimoniului mondial UNESCO, a raportat joi presa oficială chineză, citată de AFP, potrivit agerpres.

Capitala chineză doreşte să propună un grup de 14 situri pentru a fi înscrise pe lista administrată de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Ştiinţă, Educaţie şi Cultură (UNESCO), a declarat Shu Xiaofeng, coordonatorul departamentului de patrimoniu cultural din cadrul Primăriei din Beijing, citat de cotidianul local de limbă engleză Global Times.


Citeşte şi: La fiecare trei zile, un militant al drepturilor omului este asasinat în Columbia

Printre acele situri figurează mausoleul lui Mao, construit după moartea din 1976 a fondatorului regimului comunist chinez.

Acest monument masiv este în continuare vizitat în fiecare zi de sute de persoane, care vin să se reculeagă în faţa sarcofagului fostului lider comunist, ale cărui campanii politice şi economice, demarate după ce a ajuns la putere în 1949, au cauzat moartea a milioane de chinezi.

Mausoleul se află în partea sudică a Pieţei Tiananmen, considerată cea mai mare esplanadă din lume. Construită în secolul al XV-lea şi loc în care au avut loc mai multe evenimente marcante din istoria Chinei, ea a reprezentat spaţiul în care s-au desfăşurat manifestaţiile din 1989 pentru democraţie, ce au fost urmate de o represiune armată care a făcut câteva sute de victime. Beijingul doreşte ca şi această piaţă să fie înscrisă pe lista patrimoniului mondial.

Citeşte şi: Lech Walesa se alătură protestatarilor din Polonia

Obiectivul municipalităţii este de a obţine până în 2035 înscrierea pe lista UNESCO a unui grup de 14 situri istorice, prezente pe “axa nord-sud” din capitala chineză.

Oraşul interzis, fosta reşedinţă a împăraţilor chinezi, situat la nord de Piaţa Tiananmen, dar şi Templul Cerului, sunt deja înscrise în patrimoniul UNESCO.

Unii dintre locuitorii oraşului vor fi obligaţi să se mute din locuinţele lor, pentru ca aceste sectoare patrimoniale să poată să fie aduse la starea lor arhitecturală originală, a precizat Shu Xiaofeng pentru Global Times. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe teritoriul membrilor NATO

Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe teritoriul membrilor NATO Pentagonul nu susţine interceptarea rachetelor sau dronelor deasupra Ucrainei de pe...

Meteorologii prognozează un weekend cu ploi și instabilitate atmosferică

Meteorologii prognozează un weekend cu ploi și instabilitate atmosferică Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) anunță că ne așteaptă un weekend cu vreme instabilă. Vremea va...

Parlamentari ucraineni cer scăderea vârstei de recrutare de la 25 la 20 de ani

Parlamentari ucraineni cer scăderea vârstei de recrutare de la 25 la 20 de ani Autorităţile ucrainene au anunţat vineri confiscarea unor sume de bani în...

Viitorul Terrei, trădat de o planetă aflată la 4.000 de ani lumină de sistemul nostru solar

Viitorul Terrei, trădat de o planetă aflată la 4.000 de ani lumină de sistemul nostru solar În circa cinci miliarde de ani, Soarele va intra...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.