Chinezul care s-a jucat de-a Dumnezeu a făcut o ‘alegere imprudentă’ în modificarea genetică a bebelușilor

Publicat:

Controversatul om de ştiinţă chinez care a provocat anul trecut indignarea comunităţii ştiinţifice după ce a anunţat crearea primilor bebeluşi ”modificaţi genetic” pentru a-i proteja împotriva virusului HIV i-ar fi pus, în aceeaşi măsură, în pericol prin alegerea ”imprudentă” a genei pe care a editat-o, a afirmat luni un grup de experţi, potrivit Reuters, transmite și agerpres.

He Jiankui, pe atunci profesor asociat la Southern University of Science and Technology din Shenzhen, China, a declanşat o controversă ştiinţifică şi etică la nivel internaţional după ce a afirmat că a folosit tehnologia CRISPR-Cas9 pentru a modifica gene embrionare în cazul a două fetiţe gemene născute în noiembrie 2018.


Citește și: Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc Eid al-Fitr

Cercetătorul chinez a afirmat că a aplicat procedura pe o genă care poartă denumirea CCR5, pe care a editat-o în scopul protejării fetiţelor de infecţia cu HIV, virusul care provoacă SIDA.

Într-un studiu publicat luni în revista Nature Medicine, o echipă de cercetători demonstrează că persoanele care poartă în structura ADN două copii ale aşa numitei mutaţii genetice ”Delta 32” la nivelul CCR5 – cea care protejează împotriva infecţie cu HIV în cazul anumitor persoane – prezintă şi un risc semnificativ mai ridicat de moarte prematură.

Cercetătorii Xinzhu Wei şi Rasmus Nielsen, de la Universitatea California din Berkeley, susţin că descoperirile lor arată consecinţele neintenţionate care pot apărea în urma introducerii artificiale a mutaţiilor genetice în cazul oamenilor.

Robin Lovell-Badge, genetician principal şi organizatorul conferinţei în cadrul căreia He Jiankui şi-a făcut public experimentul, a spus că aceste rezultate demonstrează că cercetătorul chinez ”a fost imprudent atunci când a ales să modifice gena CCR5 în încercarea sa de editare genetică germinală”.

“Pur şi simplu nu avem suficiente cunoştinţe despre această genă”, a spus Lovell-Badge, profesor şi expert în genetică la Francis Crick Institute din Marea Britanie.

He Jiankui nu a putut fi contactat pentru a comenta aceste informaţii, precizează Reuters.

Şi alţi specialişti sunt de părere că trebuie dat dovadă de prudenţă extremă în ceea ce priveşte posibilele aplicaţii ale tehnologiilor de editare genetică în cazul oamenilor.

“Această cercetare ar trebui să fie un avertisment puternic referitor la faptul că manipularea genomului uman cu scopul de a reduce sensibilitatea la anumite boli nu este lipsită de riscuri considerabile”, a spus Andrew Freedman, specialist în boli infecţioase la Cardiff University.

Citește și: Londra și Berlin cer reuniunea de urgență a Consiliului de Securitate pentru discutarea crizei din Sudan

Echipa de cercetători de la Berkeley a analizat genotipurile şi informaţiile din registrele de decese pentru peste 400.000 de persoane înregistrate în UK Biobank – o bază de date care cuprinde informaţii genetice şi medicale.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele care au două copii ale mutaţiei genetice ”Delta 32” au o probabilitate cu 20% mai mică să trăiască până la vârsta de 76 de ani, în comparaţie cu cei care prezintă doar o copie a acestei mutaţii genetice sau niciuna.

Autorităţile chineze au denunţat imediat experimentul lui He, după ce acesta l-a făcut public anul trecut, şi au dispus sistarea temporară a activităţilor de cercetare care presupun editarea genomului uman. Cercetătorul chinez a fost concediat, după ce o comisie chineză din domeniul sănătăţii a ajuns la concluzia că acesta ”s-a sustrat în mod deliberat procedurilor de supervizare”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O vacanță altfel, comparabilă ca preț cu resorturile turcești, la bordul unui iaht: ‘Perfectă pentru familiile cu copii’

O vacanță altfel, comparabilă ca preț cu resorturile turcești, la bordul unui iaht: 'Perfectă pentru familiile cu copii' Pe grupurile de socializare de pe Facebook...

Evenimentele Zilei de 2 iulie în Istorie

Evenimentele Zilei de 2 iulie în Istorie 2 iulie este a 183-a zi a calendarului gregorian și a 184-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei de 2...

Horoscop 2 iulie 2024

Horoscop 2 iulie 2024 Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru unii nativi. Leii sunt foarte invidiaţi în această perioadă, în timp ce Racii depind de...

Investiţiile făcute de fondurile suverane din Orientul Mijlociu sunt la maximul ultimilor 15 ani

Investiţiile făcute de fondurile suverane din Orientul Mijlociu sunt la maximul ultimilor 15 ani Fondurile suverane din Orientul Mijlociu au fost responsabile pentru mai mult...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.