Chişinăul anunţă că reintegrarea Transnistriei a luat o nouă întorsătură

Publicat:

Chişinăul anunţă că reintegrarea Transnistriei a luat o nouă întorsătură

Negocierile au încetat să mai joace un rol principal în procesul de reintegrare a Transnistriei în componenţa Republicii Moldova, a declarat la postul local de televiziune TV8 vicepremierul moldovean Oleg Serebrian, transmite RADOR.

“Rusia și Ucraina au acum priorități diferite. Situația geopolitică s-a schimbat, procesul de reintegrare a luat o nouă întorsătură. Adică, reintegrarea nu se mai face prin negocieri, așa cum a fost înainte” – a declarat politicianul moldovean, citat de RIA Novosti.


Citeşte şi: Ce ar însemna unirea R. Moldova cu România? – Stiripesurse.md

În același timp, Serebrian consideră că procesul de reintegrare nu s-a oprit și înaintează încet. De exemplu, potrivit afirmaţiilor acestuia, în acest moment legile moldovenești sunt introduse și extinse treptat în republică. Reglementarea conflictului din Transnistria a avut loc în formatul “5+2” cu participarea Tiraspolului, Chișinăului, Rusiei, Ucrainei, OSCE, SUA și Uniunii Europene.

După începerea operaţiunii militare speciale, negocierile au fost suspendate. În același timp, în Transnistria continuă să fie dislocat grupul de trupe rusești. Soldații păzesc depozitele care conțin peste 20.000 de tone de muniție evacuate după retragerea trupelor sovietice din țările europene.

Chişinăul anunţă că reintegrarea Transnistriei a luat o nouă întorsătură

De asemenea, grupul operativ al trupelor ruseşti (OGRV) oferă sprijin forţelor pentru menținerea păcii, deja de 30 de ani împreună cu căștile albastre ale Republicii Moldova și Transnistriei asigură pacea în regiune.

Menţionăm că, în octombrie 2023, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a îndemnat la înlăturarea regimului “separatist” din Transnistria. Anterior, fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon a declarat că intrarea Chișinăului în Uniunea Europeană fără Transnistria ar fi o trădare a intereselor naționale ale țării.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un strat de diamante cu grosime de 15 kilometri s-ar putea afla în subsolul planetei Mercur

Un strat de diamante cu grosime de 15 kilometri s-ar putea afla în subsolul planetei Mercur Mercur ar putea avea un strat gros, format din...

CEC anunță consultări publice, inclusiv asupra procedurii de vot prin corespondență

CEC anunță consultări publice, inclusiv asupra procedurii de vot prin corespondență Comisia Electorală Centrală (CEC) a inițiat consultări publice a proiectului de hotărâre „Pentru aprobarea...

Prețuri mai mici la carburanți. ANRE: Ieftinirea este determinată de scăderea cotațiilor bursiere

Prețuri mai mici la carburanți. ANRE: Ieftinirea este determinată de scăderea cotațiilor bursiere Prețurile la carburanți sunt în scădere în ultimele zile. Agenția Națională...

Sistemele informatice a AIC nu au fost perturbate

Sistemele informatice a AIC nu au fost perturbate Sistemele informatice a Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) activează fără perturbări, anunță administrația Aeroportului. Citește și: Unde au găsit...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.