Chișinăul face tot ce este posibil pentru readucerea regiunii transnistrene în câmpul constituțional

Publicat:

Chișinăul face tot ce este posibil pentru readucerea regiunii transnistrene în câmpul constituțional

Autoritățile de la Chișinău fac tot ce este posibil pentru readucerea regiunii transnistrene în câmpul constituțional al Republicii Moldova. Este opinia comentatorului politic, Mihai Isac, potrivit căruia Tiraspolul își dorește menținerea economiei din stânga Nistrului într-o zonă gri. Potrivit expertului, pretinsele autorități transnistrene încearcă să sperie Chișinăul prin proteste și amenințări, însă noile prevederi ale Codului Vamal au intrat în vigoare și vizează agenții economici de pe tot teritoriul Republicii Moldova, notează IPN.

Citeşte şi: Maia Sandu a discutat cu antreprenorii din Fălești – Stiripesurse.md


De la 1 ianuarie, agenții economici din stânga Nistrului achită aceleași taxe vamale ca și companiile din dreapta Nistrului, prevederile Codului Vamal fiind aplicate uniform pe tot teritoriul Republicii Moldova. Comentatorul politic, Mihai Isac, spune că decizia Chișinăului are menirea de a readuce regiunea transnistreană în câmpul constituțional al Republicii Moldova.

„Prevederile noului Cod Vamal se aplică pe tot teritoriul Republicii Moldova. Nu există o prevedere specială dedicată regiunii transnistrene în acest Cod Vamal. Există la Tiraspol un ghem de interese economice care primează. Există dorința de a menține o economie care nu poate fi supusă niciunui control național sau internațional. Regiunea transnistreană este o regiune unde serviciile de securitate rusești au o prezență fizică și tehnică impresionantă. Regiunea transnistreană este folosită ca o bază importantă în acest război hibrid dus de Rusia împotriva populației din Republica Moldova, dar și împotriva altor state, inclusiv, Ucraina și România. Regiunea transnistreană este și o prezență simbolică. A devenit singurul cap de pod al lumii ruse după revoluția demnității din 2014”, a spus expertul Mihai Isac în cadrul emisiunii „Paralela 47” de la Radio Moldova.

Potrivit expertului, decizia curajoasă a Chișinăului în raport cu economia regiunii transnistrene este încurajată și de schimbarea atitudinii Kievului față de regimul separatist de la Tiraspol.

Chișinăul face tot ce este posibil pentru readucerea regiunii transnistrene în câmpul constituțional

„Schimbarea politicii Ucrainei față de regiunea transnistreană după 2014, după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea, oferă noi posibilități Republicii Moldova de a readuce în câmpul constituțional regiunea din stânga Nistrului. O astfel de decizie luată la Chișinău ar fi fost imposibilă înainte de demararea invaziei la scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei. Declarațiile de la Tiraspol au scopul de a speria Chișinăul, am văzut demonstrații în fața liniei administrative de demarcație, am văzut amenințări la adresa școlilor cu predare în limba română, la adresa agricultorilor. Dar autoritățile de la Chișinău fac tot ce este posibil pentru readucerea în câmpul constituțional a propriilor cetățeni din Est și a regiunii, în sine. Cei de la Tiraspol și curatorii lor de la Moscova își dau seama că această decizie va fi urmată de altele”, a mai spus Mihai Isac.

Potrivit Biroului Politici de Reintegrare, în anul 2023 exportul agenților economici din regiunea transnistreană către țările UE a constituit 70,48%, o cifră – record de la semnarea Acordului de Asociere. Potrivit autorităților de la Chișinău, această creștere este determinată de eforturile permanente ale autorităților constituționale de încadrare treptată în câmpul legal național a activității agenților economici din regiunea transnistreană.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Horoscop 19 iulie 2024

Horoscop 19 iulie 2024  Nativii din zodia Taur află veşti importante, în timp ce Peştii îşi găsesc liniştea, potrivit stiripesurse. Horoscop 19 iulie 2024 pentru...

VIDEO – Un cântec al lui Missy Elliott a fost trimis pe Venus de NASA

VIDEO - Un cântec al lui Missy Elliott a fost trimis pe Venus de NASA Un cântec al lui Missy Elliott a călătorit în spaţiu....

Serialele ‘Shogun’ şi ‘The Bear’ au primit cele mai multe nominalizări la premiile Emmy

Serialele 'Shogun' şi 'The Bear' au primit cele mai multe nominalizări la premiile Emmy Drama istorică ''Shogun'', o frescă epică a luptelor pentru putere în...

Armuriera filmului ‘Rust’ contestă condamnarea după anularea procesului lui Alec Baldwin

Armuriera filmului 'Rust' contestă condamnarea după anularea procesului lui Alec Baldwin La doar patru zile de la anularea spectaculoasă a procesului lui Alec Baldwin pentru...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.