Chișinăul, gazda Dialogului regional privind Strategiile naționale în domeniul biodiversității

Publicat:

Chișinăul, gazda Dialogului regional privind Strategiile naționale în domeniul biodiversității

În perioada 9-11 septembrie 2024, Chișinăul este gazda Dialogului regional de importanță majoră, dedicat implementării Cadrului global de biodiversitate Kunming-Montreal prin prisma integrării obiectivelor acestuia în strategiile naționale de biodiversitate pentru perioada de până în 2030, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Mediului al Republicii Moldova.

Evenimentul, organizat în comun de către Guvernul Republicii Moldova, Guvernul Georgiei și Secretariatul Convenției privind diversitatea biologică (CBD), adună reprezentanți ai statelor Europei Centrale și de Est, organizațiilor internaționale, comunităților și organizațiilor non-guvernamentale pentru a discuta modalități eficiente de implementare a obiectivelor strategice și țintelor globale de biodiversitate, potrivit radiochisinau.md.


Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

Acest dialog va facilita schimbul de experiențe, lecții învățate și bune practici între participanți și va aborda provocările și oportunitățile în actualizarea strategiilor naționale de biodiversitate, stabilirea obiectivelor naționale și dezvoltarea planurilor naționale de finanțare a biodiversității. Prin aceste discuții se va contribui și la pilotarea forumului deschis pentru asigurarea principiului participării a „întregii guvernări și a întregii societăți”, evaluarea voluntară a implementării, o inițiativă esențială pentru monitorizarea progreselor în protecția biodiversității la nivel global și național.

Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a subliniat importanța acestui eveniment, afirmând că în ultimii ani, Republica Moldova, în calitate de țară candidată la aderarea la UE, a depus eforturi substanțiale pentru a-și alinia obiectivele în materie de biodiversitate la Cadrul Global pentru Biodiversitate și la „Green Deal” european.

„A fost permis un pachet de inițiative politice care acoperă aspectele de mediu, cum ar fi: Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova Europeana 2030”, care vizează creșterea suprafeței terenurilor împădurite și a ariilor naturale protejate; Strategia de mediu „2024-2030”, care asigură dezvoltarea durabilă a țării în conformitate cu acordul verde european și Agenda 2030, Programul național privind biodiversitatea și Planul de acțiune (Programul național privind biodiversitatea) pentru 2024-2030”, a estimat Lazarencu.

Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Cu sprijinul Guvernului Republicii Moldova, această reuniune subliniază importanța colaborării internaționale pentru conservarea biodiversității și pentru atingerea obiectivelor stabilite în cadrul Convenției privind diversitatea biologică, Protocolului de la Cartagena și Protocolului de la Nagoya.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Preoții militari renunță la pelerinajul în Rusia după publicarea unei investigații

Preoții militari renunță la pelerinajul în Rusia după publicarea unei investigații După investigația publicată la sfârșitul săptămânii trecute, majoritatea preoților militari care urmau să...

Socialiştii lui Dodon s-au dus ‘cu plocon’ la ambasadorul rus, rechemat de Putin la Moscova

Socialiştii lui Dodon s-au dus 'cu plocon' la ambasadorul rus, rechemat de Putin la Moscova Astăzi, președintele PSRM, Igor Dodon, alături de colegii din fracțiunea...

Armata rusă a cucerit un oraş şi trei sate în Doneţk

Armata rusă a cucerit un oraş şi trei sate în Doneţk Armata rusă a revendicat marţi cucerirea oraşului Krasnogorivka, important punct strategic, şi a trei...

Prețurile la carburanți continuă să scadă: Benzina a ajuns să coste sub 23 de lei

Prețurile la carburanți continuă să scadă: Benzina a ajuns să coste sub 23 de lei Benzina și motorina continuă să se ieftinească, conform noilor prețuri...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.