X

Chișinăul îi convoacă pe reprezentanții țărilor participante la formatul de negocieri privind conflictul transnistrean

Reprezentanţi ai partenerilor Chişinăului din formatul de negocieri 5+2 cu privire la reglementarea transnistreană (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE, plus UE şi SUA ca mediatori) au fost convocaţi joi la Ministerul de Externe al Republicii Moldova, anunţă Radio Chişinău, după ce Tiraspolul şi-a adjudecat controlul asupra localităţii Varniţa, aflată în stânga Nistrului, dar sub jurisdicţia Chişinăului, relatează agerpres.

De asemenea a fost convocat şi reprezentantul preşedinţiei OSCE, ambasadorul Slovaciei, la această întâlnire în cadrul căreia va fi prezentată poziţia guvernului moldovean faţă recentele provocări ale Tiraspolului în localitatea Varniţa.

Citește și: Procurorii americani ‘se țin scai’ de jurați: ‘Nu-l lăsați pe El Chapo să scape!’

În acelaşi timp, reprezentantul Republicii Moldova la OSCE, Victor Osipov, va prezenta o declaraţie în cadrul Consiliului permanent al OSCE la Viena.

La 25 ianuarie, liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a semnat un aşa-numit decret în care se menţionează faptul că localitatea Varniţa s-ar afla temporar sub controlul Republicii Moldova, iar funcţiile instituţiilor publice sunt exercitate de pretinsele structuri locale din satul Proteagailovca.

Citește și: Un vas plin cu migranți a naufragiat în Marea Caraibilor: Șapte morți și 23 de dispăruți

Ministrul de externe moldovean a declarat că localitatea Varniţa reprezintă teritoriu al Republica Moldova şi acest lucru este internaţional recunoscut. Tudor Ulianovschi mai spune că nu ar dori să vadă în aceste acţiuni ale Tiraspolului nişte tentative de provocare în ajunul alegerilor. ‘Vom acţiona prompt, pragmatic şi în colaborare cu partenerii internaţional’, a declarat şeful diplomaţiei moldovene.

Până în anul 1992, când a început conflictul de la Nistru, Varniţa se afla în componenţa municipiului Bender. Acum este parte componentă a raionului Anenii Noi.

Tags: chisinauOSCErepublica moldovarusiaSUATiraspolTransnistriaucrainaUEVarniţa
Categorii: Externe