Chişinăul lămureşte problema vizelor cu Rusia

Publicat:

Ministerul de Externe al Republicii Moldova a dezminţit miercuri informaţiile apărute în urmă cu o zi în presă privind intenţiile autorităţilor de la Chişinău de a modifica regimul de vize între Republica Moldova şi Federaţia Rusă, ţinând să sublinieze că acestea nu corespund realităţii, relatează Radio Chişinău, potrivit agerpres.

Mai mult, parlamentarii moldoveni susţin că aud pentru prima dată despre o iniţiativă privind introducerea vizelor pentru cetăţenii ruşi şi cataloghează această informaţie drept un fals mediatic, conform Deschide.md.


Preşedintele Igor Dodon a afirmat că se opune introducerii regimului de vize pentru cetăţenii Federaţiei Ruse într-o declaraţie apărută marţi în semioficiosul rusesc Izvestia care – citând surse anonime din parlamentul moldovean – a scris că introducerea regimului de vize pentru cetăţenii ruşi ar fi discutată în prezent în legislativul Republicii Moldova, fără să fi fost însă luată o decizie finală în acest sens.

Citeşte şi: Rusia îşi instalează cel mai modern radar în Crimeea

“Nu văd niciun motiv pentru introducerea vizelor. Nu văd la ce ar servi asta Republicii Moldova şi relaţiilor noastre bilaterale, mai ales că în Federaţia Rusă se află peste 500.000 dintre cetăţenii noştri. E limpede că atunci când cineva promovează asemenea idei nu se gândeşte că asta îi va afecta în primul rând pe cetăţenii noştri. Eu consider că este o provocare’, a declarat Igor Dodon, citat de Izvestia.

Preşedintele moldovean s-a lansat în comentarii fără să verifice dacă parlamentul moldovean a luat într-adevăr în discuţie acest subiect, remarcă presa de la Chişinău, adăugând că, totuşi, Dodon a spus că ar putea fi vorba de o speculaţie. Problema este însă că această speculaţie a fost pe larg mediatizată marţi în Rusia şi a suscitat numeroase comentarii.

Potrivit vicepreşedintelui Comisiei pentru ţările din CSI, Viktor Vodolaţki, susţine că guvernarea de la Chişinău este inspirată de “patronii din Occident”. Un nou conflict poate fi evitat dacă “Igor Dodon va prelua conducerea în mâinile sale până la Anul Nou”, susţine acesta.

“Autorităţile moldovene sunt oprite doar de riscul unui nou Maidan, dar de altă culoare. Preşedintele Dodon a venit la putere pe valul unor proteste, iar guvernul actual nu vrea ca poporul să ridice drapelul pentru independenţa Moldovei faţă de dictatura oligarhilor occidentalişti. Majoritatea locuitorilor acestei ţări lucrează în Rusia, unde câştigă banii cu care îşi hrănesc familiile. Cei care lucrează în România şi în Europa sunt de câteva ori mai puţini. Dacă Dodon nu va trece la luarea puterii în mâinile sale, atunci aplicarea vizelor poate începe”, declara demnitarul rus.

Citeşte şi: Arestarea miliardarului Beny Steinmetz are legătură cu afacerile necurate din România

În cazul unor măsuri dure împotriva propriilor cetăţeni, ameninţă el, Moscova va reacţiona simetric şi neîntârziat, “nu ca în cazul diplomaţilor americani”.

Solicitaţi de Deschide.md, parlamentarii moldoveni au declarat că în legislativ nu se discută nicio iniţiativă privind introducerea unui regim de vize pentru cetăţenii ruşi şi că aud pentru prima dată aşa ceva.

Reprezentantul Comisiei pentru securitatea naţională, apărare şi ordinea publică din parlament, deputatul democrat Artur Reşetnicov a declarat că subiectul este unul artificial: “În cadrul coaliţiei, acest subiect nu a fost abordat”.

Secretarul Comisiei de politică externă şi integrare europeană, democratul Serghei Stati: “Nu cunosc de unde au luat aceasta, de ce Dodon a acceptat să comenteze ceea ce nu există? În primul rând, parlamentul se află în vacanţă. Sesiunea este închisă. Care parlament poate lua decizii cu privire la aplicarea sau nu a regimului de vize?!”

Până şi colegii socialişti ai lui Dodon infirmă faptul că în legislativ s-ar discuta un proiect privind introducerea regimului de vize cu Rusia. Preşedintele Comisiei pentru drepturile omului şi relaţii interetnice, deputatul socialist Vladimir Ţurcan, a declarat că aude pentru prima oară despre această iniţiativă: “Nu ştiu ce petardă informaţională mai este şi asta. Sunt diferite aşa-zise scurgeri direcţionate. Aud pentru prima dată. Consider că este vorba despre o situaţie şi o idee total absurde”.

“Nu cunosc nicio iniţiativă privind introducerea regimului de vize pentru cetăţenii ruşi. În cadrul Comisiei de politică externă şi integrare europeană nu am discutat niciodată despre o asemenea iniţiativă care ar fi în detrimentul cetăţenilor din ambele ţări. Cel mai probabil, este vorba de o speculaţie, iar domnul Dodon încearcă să facă capital politic pe marginea ei”, a afirmat şi vicepreşedintele Comisiei de politică externă şi integrare europeană, Valeriu Ghileţchi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți O persoană a fost ucisă și cinci rănite, trei dintre ele grav, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.