X

Chișinăul reacţionează la ultimele declaraţii ale separatiştilor din Transnistria

Chișinăul reacţionează la ultimele declaraţii ale separatiştilor din Transnistria

„Îndemnăm insistent să fie respectată Declarația de independență, Constituția Republicii Moldova și opinia unanimă a comunității internaționale, precum și să se manifeste prudență în declarațiile lansate în spațiul public”.

Biroul politici de reintegrare a venit cu un comentariu în dimineața de miercuri, 27 martie curent, dând de înțeles că Chișinăul este vădit enervat. Nu s-a precizat despre ce „alegații” este vorba și nici nu s-a dat nume.

Citeşte şi: BNM ar putea plăti pentru furtul miliardului – Stiripesurse.md

Totuși, comentariul vine după ce ministru de Externe nerecunoscut de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a declarat pentru RTVI că Transnistria „nu a fost niciodată în Moldova, nu a făcut parte din Moldova” și că „Moldova acționează timp de 33 de ani și mai mult cu rea-credință față de Transnistria”. Mai devreme, președinte autodeclarat al Transnistriei, Vadim Krasnoselski, enunțase o altă declarație prin care a cerut autorităților de la Chișinău să recunoască „Transnistria” care, potrivit lui, „în acest an împlinește o sută de ani”.

Chișinăul reacţionează la ultimele declaraţii ale separatiştilor din Transnistria

Tot el a amintit acum o zi de „legea moldovenească „cu privire la separatism” care contrazice normele internaționale și discreditează valorile europene”. În această ordine de idei, s-a adresat prin TSV Pridnestrovia oficialilor europeni, întrebându-i „cum Uniunea Europeană se pregătește să accepte în calitate de membru Moldova cu o astfel de lege”.

„Reamintim cu acest prilej Tiraspolului că obiectivul principal al negocierilor constă în reglementarea atotcuprinzătoare și pașnică a conflictului transnistrean în vederea reintegrării plenare a ambelor maluri ale Nistrului și consolidării statalității Republicii Moldova în frontierele recunoscute la nivel internațional”, este reacția Chișinăului.

 

Tags: chisinauTiraspolTransnistriaVadim KrasnoselskiVitali Ignatiev
Politică