X

Chişinăul s-a aliniat la peste 80% din sancţiunile occidentale impuse Rusiei

Chişinăul s-a aliniat la peste 80% din sancţiunile occidentale impuse Rusiei

Chişinăul s-a aliniat, până în prezent, la peste 80 la sută din sancțiunile impuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei, în contextul războiului declanșat de Moscova în țara vecină, Ucraina. Declarația a fost făcută de ministrul de Externe, Mihai Popșoi la TVR Moldova. Oficialul susține că țara noastră va continua demersurile pentru a se alinia cu partenerii europeni împotriva Federației Ruse.

Citeşte şi: Mascații de la „Fulger” fac exerciţii în sudul ţării. Cetăţenii sunt sfătuiţi să nu se sperie – Stiripesurse.md

Întrebat care este rata de aliniere a Republicii Moldova la sancțiunile europene împotriva Federației Ruse, Mihai Popșoi a declarat că acestea au depășit 80 la sută – cifră care ar fi crescut în ultima perioadă.

„Dacă îmi aduc bine aminte, peste 80%. A fost mult mai mică, în ultima perioadă a avansat și vom continua aceste demersuri pentru a ne alinia cu partenerii noștri europeni”, a declarat Popșoi.

Chişinăul s-a aliniat la peste 80% din sancţiunile occidentale impuse Rusiei

În octombrie 2023,  fostul ministrul de Externe Nicu Popescu declara că Moldova s-a aliniat la patru din cele șase pachete de sancțiuni impuse de Uniunea Europeană împotriva Federației Ruse. Popescu susținea atunci că, până a fi aprobate, „toate sancțiunile au fost analizate prin prisma impactului asupra țării”.

De menționat că UE a impus sancțiuni masive și fără precedent împotriva Rusiei, ca răspuns la războiul de agresiune împotriva Ucrainei declanșat la 24 februarie 2022 și la anexarea ilegală a regiunilor Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson din Ucraina. Acestea se adaugă măsurilor impuse Rusiei încă din 2014, ca urmare a anexării Crimeei și a nepunerii în aplicare a acordurilor de la Minsk. Sancțiunile includ măsuri restrictive specifice (sancțiuni individuale), sancțiuni economice și măsuri privind vizele.

Tags: Mihai Popşoirusiasanctiuniuniunea europeana
Știrile zilei