Chișinăul va propune Tiraspolului să implementeze legislația UE în regiunea transnistreană

Publicat:

Chișinăul va propune Tiraspolului să implementeze legislația UE în regiunea transnistreană

Chișinăul va propune autorităților nerecunoscute de la Tiraspol să implementeze acquis-ul comunitar (legislația Uniunii Europene) pe teritoriul regiunii transnistrene, în contextul în care Republica Moldova începe negocierile de aderare la UE, potrivit newsmaker.md.

Autoritățile moldovene mizează pe faptul că Tiraspolul va fi cointeresat să implementeze acquis-ul comunitar dat fiind atractivitatea economică a piețelor din țările Uniunii Europene pentru regiunea transnistreană – lucru reflectat în cifra exporturilor. Precizările au fost făcute de vicepremierul pentru Integrare Europeană Cristina Gherasimov, în cadrul unei conferințe de presă din 25 iunie, la Luxemburg.


Citește și: Mai marii Europei s-au înţeles: Ursula von der Leyen rămâne şefa Comisiei Europene

Cristina Gherasimov a fost întrebată dacă există pași concreți pentru rezolvarea diferendului transnistrean, întrucât unul dintre capitolele negocierilor de aderare vizează securitatea frontierelor.

„Regiunea transnistreană este parte din Republica Moldova și acquis-ul este propus pentru adoptare și implementare pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Inclusiv așa-numitele autorități de la Tiraspol urmează să facă cunoștință, dacă vor fi interesate în acest acquis, și deja să discutăm despre cum putem să-l adoptăm și implementăm pe teritoriul regiunii transnistrene”, a declarat Cristina Gherasimov.

Întrebată ce se va întâmpla dacă Tiraspolul nu va fi interesat să implementeze acquis-ul comunitar, vicepremierul Gherasimov a spus: „Noi vom face tot posibilul, având în vedere atracția economică a Uniunii Europene pentru regiunea transnistreană. Pe parcursul anului trecut, 70% din exporturile din regiunea transnistreană au mers pe piața europeană. Pe parcursul primelor luni din acest an, avem 80% din exporturile din regiunea transnistreană direcționate către piețele europene. Respectiv, considerăm că există acea atracție economică care ar putea cointeresa așa-numitele autorități să implementeze acquis-ul comunitar”.

Citește și: Rusia interzice trei posturi TV din România

Precizăm că, pe 25 iunie, la Luxemburg, are loc prima Conferință Interguvernamentală Moldova-UE, care marchează lansarea negocierilor de aderare. Republica Moldova este țară-candidată la aderarea la Uniunea Europeană din iunie 2022.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Trei ucraineni aflaţi în munţii Maramureșului de mai multe zile au solicitat ajutorul autorităţilor române

Trei ucraineni aflaţi în munţii Maramureșului de mai multe zile au solicitat ajutorul autorităţilor române Salvamontiştii şi poliţiştii de frontieră au demarat, sâmbătă seara, o...

Circa 60 de case vor fi eficientizate energetic cu sprijinul FEERM

Circa 60 de case vor fi eficientizate energetic cu sprijinul FEERM Aproximativ 60 de case vor fi eficientizate energetic, anunță Centrul Național pentru Energie Durabilă...

Statele americane care vor decide câştigătorul în cursa pentru Casa Albă

Statele americane care vor decide câştigătorul în cursa pentru Casa Albă În doar o lună, aproximativ 150 de milioane de americani vor vota pentru Kamala...

Microbuze ticsite cu lemne fără acte de proveniență, stopate la Leova

Microbuze ticsite cu lemne fără acte de proveniență, stopate la Leova În zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Leova au fost înregistrate trei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.