Chişinăul vrea să facă o ‘infuzie’ de profesori din diaspora

Publicat:

Chişinăul vrea să facă o ‘infuzie’ de profesori din diaspora

Ministerul Educației vrea să aducă profesori din România și din diaspora ca să predea în universități. Ministrul Dan Perciun spune că puțini profesori din R. Moldova cunosc limba engleză la un nivel suficient de bun, în timp ce numărul studenților străini, în special din Asia, este în creștere

„Bariera lingvistică este semnificativă și atunci s-ar putea să invităm, cel puțin temporar, profesori din România, bunăoară, care vorbesc engleză, să predea alături de profesorii noștri anumite discipline, la Medicina Veterinară, de exemplu, sau la Tehnologii Informaționale, în așa fel încât să putem mai repede să ieșim pe piața internațională cu aceste specialități”, a spus ministrul Educației, Dan Perciun, în podcastul video „Pe Agendă” de la Europa Liberă.


Citeşte şi: Luna se micșorează și au loc cutremure foarte puternice

De asemenea, ministerul intenționează să aducă acasă profesori moldoveni care lucrează peste hotare, într-un proiect pe care vrea să-l demareze în acest an, împreună cu Biroul pentru Relația cu Diaspora.

Chişinăul vrea să facă o ‘infuzie’ de profesori din diaspora

Autoritățile vor să aloce în acest sens universităților circa 30 de milioane de lei din proiectele finanțate de Banca Mondială.

„Având în vedere că există niște resurse în acest sens, vrem să atragem mai mulți profesori moldoveni care predau la universitățile din afară să revină pe termen scurt în țară și să predea anumite discipline care astăzi la noi fie nu sunt acoperite, fie ar beneficia și universitățile de o infuzie de experiență de peste hotare, dar adusă de către moldovenii noștri care lucrează în universități sau în instituții de cercetare cu renume”, susține Dan Perciun.

În universitățile din R. Moldova sunt angajați acum 41 de profesori străini. Cei mai mulți, 23 la număr sunt la Universitatea Liberă Internațională din Moldova (ULIM), dintre care 18 sunt din China, doi – din Coreea și câte unul – din Polonia, Ungaria și Turcia.

La Universitatea din Comrat sunt angajați șase profesori din Turcia. La Universitatea „Alecu Russo” din Bălți activează doi profesori străini, din Franța și din Polonia. Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” are cinci profesori străini: din SUA, Franța, Austria, Italia și Germania. La Universitatea de Stat din Moldova (USM) sunt trei profesori din Spania, Austria, Polonia, iar la Universitatea de Educație Fizică și Sport – un cuplu din Ucraina, care a venit în R. Moldova după începerea războiului.

Chişinăul vrea să facă o ‘infuzie’ de profesori din diaspora

Dreptul de ședere a profesorilor străini pe teritoriul R. Moldova este de un an, cu posibilitatea de prelungire. Permisul este eliberat de Inspectoratul General pentru Migrație al Ministerului Afacerilor Interne. Excepție fac unele programe de master aprobate de a fi desfășurate în regim online. Profesorii sunt plătiți de instituțiile angajatoare, instituția din țara de origine sau de alte organizații/structuri internaționale.

„Ar fi prea costisitor să aducem profesori din India”

Dan Perciun a mai spus că ministerul își concentrează acum eforturile pentru a atrage la studii cât mai mulți tineri din străinătate, în special din India – o țară cu o populație imensă, de peste 1,3 miliarde de oameni, în care R. Moldova a deschis recent ambasadă.

„O să mergem în India, sper eu, în primul semestru al acestui an. Am discutat deja cu ambasadoarea, de asemenea, ne vor însoți prorectorii responsabili de internaționalizare”, a precizat ministrul.

La Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie (USMSF) „Nicolae Testimițanu” învață circa 1.300 de indieni – cea mai mare comunitate de studenți străini din R. Moldova. Instituția are un decanat aparte pentru ei și chiar o subdiviziune cu angajați care merg în vizite de documentare și recrutare în India.

Ziua Indiei, la Universitatea de Medicină
Ziua Indiei, la Universitatea de Medicină

Mircea Bețiu este unul dintre decanii de la USMF responsabil de studenții străini. El susține că, odată ce universitatea are număr atât de mare de studenți din India, ar putea să adapteze curricula și să angajeze profesori indieni care să le predea, mai ales despre maladii specifice țării.

Chişinăul vrea să facă o ‘infuzie’ de profesori din diaspora

„În India există o listă de boli prioritare diferită de cele din R. Moldova și profesorii din India le cunosc mai bine. De exemplu, lepra. Lepra în R. Moldova nu există, dar India este țară endemică. Noi le dăm cunoștințele despre lepră ca și despre un agent patologic la catedra de micro-biologie și apoi, ca și boală, la catedra dermatologie, dar acestea sunt doar în volum de informare. Ar putea avea ore suplimentare la acest subiect și tot așa și la alte maladii”, explică Mircea Bețiu, decanul Facultății de Medicină nr. 2.

Pe de altă parte, rectorul USMF, Emil Ceban, afirmă că pentru universitate ar fi prea costisitor să aducă profesori din India. „Trebuie să-i cazezi, să-i hrănești, să le dai salariu. E prea mare bătaie de cap și noi îi avem pe ai noștri”, spune Ceban.

Totuși, profesori din India vin în R. Moldova atunci când studenții indieni termină universitatea, pentru a-i pregăti pentru examenul intern. „Cheltuielile sunt suportate de firmele care îi aduc, noi doar le oferim încăperi”, spune rectorul USMF.

Toți profesorii care predau acum studenților străini la USMF sunt din R. Moldova. Este vorba de circa 500 de profesori care sunt certificați oficial pentru a preda în limba engleză.

În total, în universitățile din R. Moldova sunt circa 5.000 de studenți străini, iar Ministerul Educației intenționează să dubleze numărul lor în următorii ani.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ion Ceban: PAS închide alte licee în țară

Ion Ceban: PAS închide alte licee în țară PAS închide alte licee în țară, acum în raionul Sîngerei, anunță Ion Ceban. Iată de ce PAS...

Oazu Nantoi: ‘R. Moldova poate fi acceptată în UE, apoi urmează soluționarea conflictului transnistrean’

Oazu Nantoi: 'R. Moldova poate fi acceptată în UE, apoi urmează soluționarea conflictului transnistrean' „Pe malul stâng al Nistrului se face un joc dublu. Pe...

Perciun: Rata de promovabilitate a crescut atât pentru absolvenții de liceu, cât și pentru cei de colegiu

Perciun: Rata de promovabilitate a crescut atât pentru absolvenții de liceu, cât și pentru cei de colegiu Ministrul Educației, Dan Perciun, a anunțat că rezultatele...

BANI.MD: Pe la spatele Chișinăului, ‘flota fantomă’ a lui Putin ar transporta milioane de tone de petrol rusesc

BANI.MD: Pe la spatele Chișinăului, 'flota fantomă' a lui Putin ar transporta milioane de tone de petrol rusesc În contextul internațional tensionat, Republica Moldova devine...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.