X

Chow Hang-tung a fost condamnată pentru a doua oară în Hong Kong

Militanta pro-democraţie Chow Hang-tung a acuzat marţi justiţia hong-kongoneză că face din libertatea de exprimare un delict şi că ajută autorităţile să şteargă amintirea represiunii din Piaţa Tiananmen, în timpul condamnării sale, pentru a doua oară, pentru incitare la participare la un priveghi în memoria victimelor acelei represiuni, informează AFP, potrivit agerpres.

Chow Hang-tung, o avocată de 36 de ani care şi-a asigurat mereu ea însăşi apărarea cu ardoare, era una dintre liderele Alianţei Hong Kong. Această asociaţie, care a votat disoluţia sa în septembrie anul trecut, organiza un priveghi anual în memoria victimelor sângeroasei reprimări de manifestanţi în favoarea democraţiei, reprimare care a avut loc pe 4 iunie 1989 la Beijing, în Piaţa Tiananmen.

Citeşte şi: Boris Johnson susține că Marea Britanie este incomparabil mai bine plasată în acest decât anul trecut – Black News

În 2020 şi 2021, poliţia hong-kongoneză a interzis organizarea acestor priveghiuri, invocând epidemia de COVID-19 şi ameninţări în materie de securitate.

Numeroşi militanţi, printre care Chow Hang-tung, au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea pentru că au încălcat în 2020 această interdicţie.

Avocata a fost arestată pe 4 iunie 2021, după ce a publicat două articole în care îi îndemna pe locuitori să aprindă lumânări şi să comemoreze această aniversare.

Marţi, un tribunal a condamnat-o la 15 luni de închisoare, după ce a apreciat că aceste articole erau menite să incite persoane să încalce interdicţia poliţiei.

“Mesajul acestui verdict trimite la ideea că a aprinde o lumânare este un delict, că cuvintele sunt un delict”, a declarat Chow la tribunal. “Singurul mod de a apăra libertatea de exprimare este de a continua să te exprimi. Adevărata crimă este să acoperi asasinatele cu legi şi să ştergi victimele în numele statului”, a afirmat ea.

Hong Kong a fost multă vreme singurul loc din China unde comemorarea evenimentelor din Piaţa Tiananmen era tolerată.

Citeşte şi: Un elicopter militar S-A PRĂBUŞIT lângă Haifa – Black News

De peste trei decenii, în fiecare 4 iunie, zeci de mii de persoane se adunau pentru a participa la aceste priveghiuri de comemorare. Însă după imensele manifestaţii pro-democraţie din 2019 şi după ce Beijingul şi-a reimpus puterea în Hong Kong, aceste comemorări sunt interzise.

De câte ori a compărut în faţa justiţiei, Chow şi-a exprimat cu voce tare sentimentele şi convingerile. Marţi, ea a citit în faţa tribunalului extrase din memoriile familiilor persoanelor ucise în Tiananmen.

Tags: BeijingChinaChow Hang-tungcovid-19Piaţa Tiananmen
Categorii: Știrile zilei