X

Christine Lagarde: Războiul din Ucraina creşte riscurile la adresa inflaţiei în zona euro

Războiul din Ucraina a crescut pericolul ca inflaţia, care este deja la un nivel record, să se majoreze şi mai mult, ceea ce confirmă că strategia Băncii Centrale Europene de a pune capăt stimulentelor în lunile următoare este una adecvată, a declarat joi preşedintele BCE, Christine Lagarde, transmite Bloomberg, potrivit agerpres.

Inflaţia de bază în zona euro a atins luna trecută un nivel record de 7,5%, de aproape patru ori mai mult decât ţinta BCE, iar ritmul de creştere a preţurilor ar putea să accelereze în condiţiile în care războiul din Ucraina împinge în sus preţurile la energie şi alimente.

Citește și : Bolsonaro bagatelizează achiziţia a circa 50.000 de comprimate viagra pentru armată

“Riscurile în sus la adresa prognozei de inflaţie s-au intensificat şi ele, în special pe termen scurt. Suntem foarte atenţi cu privire la incertitudinile actuale şi urmărim îndeaproape ultimele date în legătură cu implicaţiile asupra prognozei de inflaţie pe termen mediu”, a spus Christine Lagarde.

De asemenea, Christine Lagarde a reiterat joi că BCE va începe să majoreze dobânzile “la un anumit timp” după ce va pune capăt achiziţiilor de active. “Respectăm strategia pe are am convenit-o. Finalizăm mai întâi achiziţiile de active şi, la un anumit timp după aceea, vom decide prima majorare a dobânzii”, a spus Lagarde, adăugând că cel mai probabil achiziţiile de active se vor încheia în trimestrul al treilea. În ceea ce priveşte expresia “la un anumit timp după aceea”, Lagarde a explicat că aceasta poate fi interpretată ca orice de la o săptămână, până la câteva luni.

Citește și : Peste 300 de oameni şi-au pierdut viaţa în cele mai grave inundaţii din istoria Africii de Sud

Când vine vorba de dobânda de politică monetară, BCE este mult în urma altor mari bănci centrale din întreaga lume, având în vedere că multe dintre acestea au început să majoreze dobânzile încă de anul trecut. Numai în ultimele zile, băncile centrale din Canada, Coreea de Sud şi Noua Zeelandă au majorat costul creditului. La rândul său, Rezerva Federală americană urmează să majoreze dobânda de bază de mai multe ori în următorii doi ani.

Tags: Christine Lagarderazboiucrainazona euro
Categorii: Diaspora