X

Christine Lambrecht: Germania va juca un rol substanţial într-o misiune planificată a UE în Niger

Germania va juca un rol substanţial într-o misiune planificată a Uniunii Europene în Niger, a afirmat vineri ministrul apărării german Christine Lambrecht, în timpul unei vizite la Niamey, transmite Reuters, potrivit agerpres

”Nu părăsim Sahel pe cont propriu”, a declarat Lambrecht în faţa reporterilor, fără a preciza încă cu câţi soldaţi va contribui Germania la misiunea respectivă.

Citește și : Macron vrea să discute cu Putin despre atacurile cu drone şi securitatea centralelor nucleare

Misiunea UE în Niger ar urma să dureze trei ani şi să sprijine ţara africană în combaterea grupărilor armate.

Iniţial vor fi desfăşuraţi între 50 şi 100 de militari europeni, iar ulterior numărul lor va urca până la 300.

Începând din 2018, armata germană antrenează forţele speciale din Niger cu aproximativ 150 de soldaţi, dar această misiune se va încheia până la finalul acestui an.

În acelaşi timp, există încă 1.100 de militari germani în ţara vecină Mali, majoritatea dintre ei în zona oraşului nordic Gao, unde principala lor sarcină este de a efectua operaţiuni de recunoaştere pentru misiunea ONU de menţinere a păcii MINUSMA.

Citește și : Consiliul European cere Rusiei să înceteze atacurile asupra instalaţiilor nucleare civile

Berlinul a decis luna trecută să-şi retragă până în mai 2024 militarii desfăşuraţi în Mali, după decizii similare luate de Franţa şi alte ţări europene.

În luna februarie, cancelarul Olaf Scholz a anunţat o creştere masivă a cheltuielilor pentru apărare, precizând că acestea vor depăşi pragul de 2% din PIB stabilit ca angajament de statele membre NATO, în contextul în care conflictul din Ucraina a forţat Berlinul să-şi regândească politica externă şi de securitate.

Tags: Christine LambrechtgermaniaNiameyNiger
Categorii: Diaspora