X

CIA s-a folosit de o firmă spaniolă pentru a-l spiona pe Julian Assange

Firma spaniolă de securitate Undercover Global, care asigura securitatea ambasadei ecuadoriene din Londra, l-a spionat pe Julian Assange, fondatorul Wikileaks, în timp ce acesta era refugiat în misiunea diplomatică respectivă, scrie vineri cotidianul El Pais, preluat de AFP și agerpres.

Angajaţii Undercover Global transmiteau CIA (Agenţia Centrală de Informaţii a Statelor Unite) rapoarte despre activităţile lui Assange, susţine ziarul.

Citește și: SUA trimit 200 de militari și baterii Patriot în Arabia Saudită

Unul din avocaţii lui Assange a afirmat că Audiencia Nacional – instanţă de nivel înalt din Madrid – anchetează firma. Tribunalul a refuzat să comenteze această informaţie pentru AFP. Avocatul Aitor Martinez a explicat agenţiei că ancheta este secretă şi nu poate declara nimic în plus faţă de ceea ce s-a publicat deja; el a fost de părere că scurgerea de informaţii provine probabil de la angajaţii Undercover Global.

El Pais afirmă că Undercover Global a amplasat microfoane în stingătoarele de incendiu din ambasada Ecuadorului şi în toaletele pentru femei unde se întâlneau avocaţii lui Assange pentru a nu fi spionaţi. Mai mult, firma de securitate a instalat şi un sistem care le permitea americanilor să urmărească în direct tot ce interceptau.

Astfel, potrivit cotidianului spaniol, SUA au aflat în decembrie 2017 despre o întâlnire a lui Assange cu şeful serviciilor secrete ecuadoriene, în vederea transferului fondatorului Wikileaks într-o altă ţară, cu ajutorul unui paşaport diplomatic.

Citește și: Aproape jumătate dintre austrieci vor limitarea drepturilor pentru musulmani

La sfârşitul lui aprilie, avocaţii lui Assange au depus o plângere împotriva mai multor cetăţeni spanioli, acuzându-i că le-au şantajat clientul folosind înregistrări video şi documente obţinute în timpul sejurului acestuia în ambasadă.

Julian Assange s-a refugiat în ambasada Ecuadorului din Regatul Unit în 2012, în timp ce era urmărit penal în Suedia pentru viol; ulterior, dosarul respectiv a fost închis. El se temea că ar putea fi extrădat în Statele Unite, din cauza documentelor secrete publicate de Wikileaks pe internet. După ce a petrecut 7 ani în reprezentanţa diplomatică ecuadoriană, Assange a fost evacuat de poliţia britanică pe 11 aprilie, cu acordul guvernului de la Quito. La începutul lui mai, un tribunal din Londra l-a condamnat la 50 de săptămâni de închisoare, pentru nerespectarea condiţiilor de eliberare provizorie.

Tags: CIAecuadorJulian Assangelondramadridmarea britaniespaniaSUAUndercover GlobalWikiLeaks
Categorii: Diaspora