CIA: ‘Sindromul Havana’ nu este a priori imputabil unei puteri străine

Publicat:

 “Sindromul Havana”, o misterioasă stare de rău care afectează diplomaţi americani în mai multe ţări ale lumii şi care este uneori comparată cu “atacuri acustice” atribuite de către unii Rusiei, nu este a priori imputabil unui atac al unei puteri străine, a conchis Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) a SUA, potrivit ediţiei de miercuri a cotidianului The New York Times (NYT), informează joi AFP, potrivit agerpres.

NYT şi NBC citează concluzii preliminare ale CIA asupra incidentelor survenite pentru prima dată în cazul unor diplomaţi din capitala cubaneză, în 2016, când diplomaţi americani şi canadieni s-au plâns de dureri de cap puternice şi stări de greaţă.


Citeşte şi: Pentru testarea Covid, nasul poate să nu fie întotdeauna cea mai bună soluţie – Black News

“Referitor la sute de cazuri, agenţia a găsit explicaţii plauzibile şi alternative” unei operaţiuni străine, potrivit unor surse citate de NBC. Însă ancheta CIA continuă cu privire la circa 20 de cazuri care rămân inexplicabile.

“Raportul interimar nu era o concluzie finală a administraţiei Biden sau a întregii comunităţi de informaţii”, a precizat NBC, citând responsabili americani.

Un grup de victime citat de NYT a declarat că aceste concluzii ale CIA “nu pot fi şi nu trebuie să fie ultimul cuvânt asupra acestei probleme”.

“Chiar dacă am ajuns la concluzii intermediare importante, noi nu am terminat” cercetările, a încercat să asigure William J.Burns, directorul CIA, citat de NYT. “Noi vom continua ancheta asupra acestor incidente”, a declarat el.

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a angajat în noiembrie 2021 să “facă lumină” în problema “sindromului Havana”, însărcinând doi diplomaţi experimentaţi cu acest dosar.

Aceste “incidente de sănătate anormale”, după cum sunt denumite ele în jargonul administrativ, se caracterizează prin migrene, ameţeli şi stări de greaţă puternice. Au fost diagnosticate chiar şi leziuni cerebrale.

De la apariţia lui la Havana, au fost semnalate succesiv cazuri în China, Germania, Australia, Rusia, Austria şi chiar la Washington.

Departamentul de Stat refuză să ofere o estimare a numărului de persoane afectate, însă a fost menţionată cifra de 200.

Citeşte şi: Republica Moldova şi-a stabilit priorităţile de cooperare cu NATO pe anii 2022-2023 – Black News

Încă de la început, autorităţile americane au oscilat, unii responsabili minimalizând simptomele atribuite uneori stresului, alţii făcând referire în privat la posibile atacuri prin unde radio şi suspectând ţări precum Rusia.

Însă această teză este contestată şi de oameni de ştiinţă, care apreciază ca puţin probabilă o cauză comună pentru toate cazurile semnalate. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Wizz Air va lansa alte trei curse aeriene din Chișinău

Wizz Air va lansa alte trei curse aeriene din Chișinău Compania Wizz Air a anunțat că va lansa alte trei curse aeriene. Astfel, din toamnă,...

The Telegraph: Corupția, un obstacol ce stă în calea aderării Ucrainei la NATO

The Telegraph: Corupția, un obstacol ce stă în calea aderării Ucrainei la NATO În timp ce războiul continuă, Ucraina pare tot mai departe de a...

Votat în prima lectură: Mijloacele de transport din stânga Nistrului, fi înmatriculate cu numere neutre până la sfârșitul anului 2026

Votat în prima lectură: Mijloacele de transport din stânga Nistrului, fi înmatriculate cu numere neutre până la sfârșitul anului 2026 Mijloacele de transport din stânga...

Sindicaliștii cer ca majorarea vârstei de pensionare a femeilor să se oprească la 61 de ani sau stabilirea unui moratoriu pentru o perioadă

Sindicaliștii cer ca majorarea vârstei de pensionare a femeilor să se oprească la 61 de ani sau stabilirea unui moratoriu pentru o perioadă Sindicaliștii consideră...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.