X

Ciclonul Batsirai a lăsat în urmă peste 100 de morţi în Madagscar

Bilanţul deceselor din Madagascar în urma trecerii ciclonului Batsirai, la aproape o săptămână după ce furtuna a traversat această insulă din Oceanul Indian, a ajuns vineri la 111 morţi, după identificarea altor 17 victime, informează AFP, potrivit agerpres.

Marea majoritate a acestor decese, 87, au avut loc doar în districtul estic Ikongo, potrivit Biroului naţional pentru gestionarea riscurilor şi catastrofelor (BNGRC).

Citeşte şi: Bombardiere strategice americane B-52 au ajuns în Marea Britanie – Black News

Circa 118.000 de persoane au fost afectate de ploile torenţiale şi de rafalele de vânt de până la 165 km/h care au lovit mai întâi coasta de est în noaptea de 5 spre 6 februarie, înainte de a se deplasa spre interiorul insulei, provocând revărsarea râurilor în câmpurile de orez şi distrugând recoltele.

Una dintre cele mai sărace ţări din lume, Madagascarul a fost deja lovit la sfârşitul lunii ianuarie de furtuna tropicală Ana (55 de morţi), iar o zonă vastă din sudul ţării se confruntă de luni de zile cu o secetă care a provocat o malnutriţie acută şi focare de foamete.

Batsirai a părăsit insula luni, iar echipele de salvare au reuşit să ajungă până acum aproape în toate zonele afectate. Principala îngrijorare priveşte accesul la apa potabilă: organizaţiile umanitare se tem de răspândirea bolilor diareice legate de consumul de apă poluată, care ar putea duce, de asemenea, la o reapariţie a malariei, potrivit unui oficial UNICEF.

Citeşte şi: UE deplânge încercările Rusiei de o diviza – Black News

Programul Alimentar Mondial (PAM), care intervine în principal în zonele de coastă din Mananjary şi la Manakara, la aproximativ 150 km spre sud, a oferit deja peste 10.000 de mese calde sinistraţilor, a precizat agenţia ONU într-un comunicat.

În fiecare an, în timpul sezonului ciclonic, care durează din noiembrie până în aprilie, circa 10 furtuni sau cicloane traversează partea sud-vestică a Oceanului Indian, de la est spre vest, făcând adeseori victime şi provocând pagube materiale importante. 

Tags: BatsiraiciclonIkongoMadagascarManakaraMananjaryOceanul IndianProgramul Alimentar Mondial (PAM)
Categorii: Știrile zilei