Ciclonul Batsirai se apropie de coasta estică a insulei Madagascar din Oceanul Indian

Publicat:

Ciclonul Batsirai urmează să ajungă sâmbătă pe coasta estică a insulei Madagascar din Oceanul Indian cu vânturi care ating viteze de peste 200 de kilometri pe oră, informează AFP, potrivit agerpres.

După ce a generat ploi torenţiale timp de două zile în insula franceză Reunion, acest ciclon se afla sâmbătă la ora 01:50 GMT la o distanţă de aproximativ 250 de kilometri de coasta estică a Insulei Madagascar, potrivit Meteo France.


Citește și : India a înregistrat peste 500.000 de decese asociate COVID-19

El urmează să atingă uscatul “între sfârşitul după-amiezii şi seara de sâmbătă, între localităţile Masomeloka şi Mananjary, în apropiere de Nosy-Varika” cu statutul unui ciclon tropical intens, “reprezentând, deci, o ameninţare foarte serioasă pentru acea zonă”, au avertizat meteorologii francezi în buletinul lor de sâmbătă dimineaţă.

Vânturile dezvoltate de acest ciclon vor atinge viteze “de peste 200 km/h sau chiar 250 km/h la rafală în zona de impact”, potrivit Meteo France. Valurile din zona de coastă ar putea ajunge la înălţimi cuprinse între 10 şi 15 metri, iar ploi abundente “ar putea să se extindă apoi pe o bună parte a jumătăţii sudice a insulei Madagascar”.

Insula a fost deja lovită de furtuna tropicală Ana în luna ianuarie. Acea furtună, care a afectat şi statele africane Malawi, Mozambic şi Zimbabwe, a provocat 100 de decese – din care 56 în Madagascar – şi zeci de mii de sinistraţi.

Impactul ciclonului Batsirai în Madagascar ar trebui să fie unul considerabil, inclusiv în zonele care încă nu şi-au revenit după furtuna Ana, a avertizat vineri un purtător de cuvânt al Biroului de coordonare a acţiunilor umanitare (OCHA) din cadrul ONU, Jens Laerke.

Citește și : Omul care încearcă să-l dea jos de la putere pe Boris Johnson

Directoarea Programului alimentar mondial (PAM) pentru Madagascar, Pasqualina Di Sirio, a declarat că anticipează “o criză majoră” în această insule, unde ciclonul Batsirai ar putea să afecteze peste 600.000 de persoane, din care 150.000 vor fi strămutate.

În fiecare an, în timpul sezonului ciclonic, care durează din noiembrie până în aprilie, aproximativ 10 furtuni sau cicloane traversează partea sud-vestică a Oceanului Indian, de la est spre vest.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

‘Cartea verde’ digitală, obligatorie din 1 ianuarie 2025 pentru șoferii moldoveni

'Cartea verde' digitală, obligatorie din 1 ianuarie 2025 pentru șoferii moldoveni Până la sfârșitul acestui an șoferii moldoveni vor putea procura pe suport de hârtie...

Trei primari ai PSDE din raionul Nisporeni au aderat la Mişcarea Respect Moldova

Trei primari ai PSDE din raionul Nisporeni au aderat la Mişcarea Respect Moldova La Mişcarea Respect Moldova au aderat trei primari ai PSDE din raionul...

Guvernul României a aprobat acordarea sumei de 11,8 milioane de lei pentru restaurarea sediului Ministerului Culturii al R.Moldova

Guvernul României a aprobat acordarea sumei de 11,8 milioane de lei pentru restaurarea sediului Ministerului Culturii al R.Moldova Guvernul României a aprobat astăzi, 2 octombrie,...

Andrei Spînu, despre reabilitarea drumurilor: ‘În ultimii ani s-a construit mai mult ca niciodată’

Andrei Spînu, despre reabilitarea drumurilor: 'În ultimii ani s-a construit mai mult ca niciodată' „În ultimii ani s-a construit mai mult ca niciodată. Vom continua...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.