X

Ciclonul Freddy a descris o ‘buclă’ şi a revenit în Madagascar; patru oameni au murit!

Ciclonul tropical Freddy a parcurs o traiectorie în “buclă” – un fenomen foarte rar, potrivit meteorologilor – şi a provocat moartea a doi copii şi a două femei după ce a revenit în Madagascar, unde a făcut deja şapte victime la sfârşitul lunii februarie, au indicat luni autorităţile locale, informează AFP, potrivit agerpres.

Un copil de un an a murit după prăbuşirea unei locuinţe cauzată de vânturile violente şi precipitaţiile abundente care s-au abătut asupra sud-vestului acestei insule din Oceanul Indian. Un alt copil, în vârstă de doi ani, a murit în circumstanţe neprecizate; două femei de 50 de ani, respectiv 53 de ani, şi-au pierdut de asemenea viaţa.

Citeşte şi: Ministrul german al apărării vizitează trupele NATO din Lituania şi are discuţii cu guvernul de la Vilnius – Black News

Acest bilanţ a ridicat la 11 numărul persoanelor care au murit din cauza ciclonului Freddy după ce intemperiile au lovit pentru prima dată insula în februarie, înainte de a lovi coastele Mozambicului. Potrivit prognozelor, ciclonul ar urma să revină în Mozambic săptămâna aceasta.

”Această traiectorie de ‘buclă’ este foarte rară”, a explicat Rivo Randrianarison, responsabil de prognoze în cadrul Direcţiei Meteo din Madagascar.

În anul 1998 s-a mai produs un fenomen similar, constatat la vremea respectivă în cazul unei furtuni tropicale, a adăugat el.

Circa 10 furtuni sau cicloane traversează în fiecare an sud-vestul Oceanului Indian în timpul sezonului ciclonic, care durează din noiembrie până în aprilie.

”Principalele riscuri în acest moment sunt pluviometrice, aşadar inundaţiile, viiturile şi alunecările de teren pe care le pot provoca, în special în partea de vest, sud-vest şi extremitatea sudică a insulei”, a explicat Randrianarison.

Citeşte şi: Coreea de Nord va interpreta ca o ‘clară declaraţie de război’ interceptarea rachetelor sale – Black News

Peste 15.000 de persoane au fost afectate şi aproape 11.000 strămutate după revenirea ciclonului Freddy, potrivit Biroului naţional pentru gestionarea riscurilor. Peste 600 de locuinţe au fost de asemenea distruse.

Ciclonul Freddy se afla luni după-amiază la circa 130 de kilometri sud-vest de localitatea costieră Toliara şi era însoţit de vânturi de până la 125 de kilometri pe oră. El urmează să crească în intensitate şi să se îndrepte spre Mozambic, unde ar trebui să ajungă vineri. 

Tags: Ciclonul FreddyMadagascarMozambicToliara
Categorii: Știrile zilei