Ciclonul Harold lovește cu putere insulele Fiji

Publicat:

Ciclonul Harold, format în Oceanul Pacific, a lovit miercuri Fiji, după ce a devastat Insulele Solomon şi Vanuatu, informează AFP, potrivit agerpres.

Intensitatea ciclonului tropical a scăzut de la categoria a 5-a, cea mai periculoasă, ajungând la categoria a 4-a, însă a lovit Fiji cu rafale de vânt de până la 240 kilometri la oră, a indicat serviciul naţional de meteorologie, NaDraki.


Citeşte şi: TSUNAMI în marina americană: Şeful forţelor navale a DEMISIONAT!

Ciclonul se află în largul insulei principale din Fiji, Viti Levu, la o distanţă mai mică de zona de uscat decât se estimase iniţial.

Harold se menţine “deosebit de periculos”, a avertizat serviciul meteorologic, solicitând locuitorilor să se adăpostească în biserici, şcoli şi alte clădiri solide.

Harold a ucis 27 de persoane în Insulele Solomon la începutul lunii aprilie, înainte de a creşte în intensitate şi de a ajunge la categoria a 5-a. Fenomenul a lovit luni insula Espiritu Santo, cea mai mare din arhipelagul Vanuatu.

Luganville, al doilea oraş ca mărime din acest stat, cu 16.500 de locuitori, a fost lovit puternic de furtuna care a distrus clădiri şi a provocat inundaţii.

Citeşte şi: Rafael Correa, condamnat la ani grei de închisoare în Ecuador

Kendra Gates Derousseau, director al organizaţiei World Vision în Vanuatu, a declarat că una dintre persoanele sale de contact din Luganville a comparat daunele lăsate în urmă de Harold cu cele provocate de ciclonul Pam, care a ucis 11 persoane în 2015.

Comunitatea internaţională s-a mobilizat pentru a ajuta Vanuatu după trecerea lui Pam, însă Derousseau estimează că este puţin probabil să se întâmple acelaşi lucru anul acesta, deoarece Vanuatu îşi menţine frontierele închise, pentru a rămâne una dintre puţinele ţări din lume neatinsă de epidemia COVID-19.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale

Meta prezintă Movie Gen, noul său generator de video cu ajutorul inteligenței artificiale Compania Meta a prezentat Movie Gen, noul său generator de video cu...

Antarctica ‘înverzește’ într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice

Antarctica 'înverzește' într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice Un nou studiu arată că porțiunea acoperită de vegetație din Peninsula Antarctică a crescut de peste...

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare Sky News a renunţat la un interviu cu Boris Johnson, după...

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă Nu doar primăvara este un anotimp al florilor, și toamna are propriul farmec și există...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.