X

Ciclonul Idai a făcut ravagii în Mozambic: 217 de morţi!

Puternicul ciclon Idai a lăsat în urma sa în Mozambic 217 de morţi, iar alte aproximativ 15.000 de persoane trebuie salvate, a anunţat joi ministrul Mediului, Celso Correia, citat de Reuters, potrivit agerpres.

Potrivit lui Correia, 3.000 de persoane au fost salvate până în prezent după trecerea ciclonului prin Mozambic.

Citește și: Ani grei de închisoare pentru zeci de avocați turci

Ciclonul Idai s-a abătut joia trecută asupra oraşului-port Beira, însoţit de rafale de vânt de până la 170 de kilometri la oră. Ulterior, fenomenul meteorologic a înaintat pe continent către Zimbabwe şi Malawi unde a distrus numeroase clădiri şi a pus în pericol milioane de vieţi.

Conform unui bilanţ publicat miercuri, cel puţin 300 de persoane şi-au pierdut viaţa după ce ciclonul Idai a lovit săptămâna trecută sudul Africii, unde echipele de salvare şi-au dublat eforturile pentru a salva mii de locuitori încă refugiaţi pe copaci şi pe acoperişuri.

Preşedintele statului, Filipe Nyusi, a anunţat marţi “peste 200 de morţi” şi a decretat doliu naţional timp de trei zile.

Citește și: Explozii puternice la Kabul, la sărbătoarea Anului Nou. Cel puțin doi oameni au murit

În statul vecin Zimbabwe, circa o sută de persoane au fost ucise de ciclon, însă bilanţul s-ar putea tripla, a avertizat ministrul pentru guvern local Juli Moyo.

Idai ar putea fi ciclonul care a provocat cele mai multe decese în Africa de Sud până în prezent, a avertizat organizaţia Care. “Vorbim despre un dezastru major”, a confirmat şi purtătorul de cuvânt al Oficiului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA), Jens Laerke, de la Geneva.

Tags: BeiraCelso CorreiaciclonIdaiMozambic
Categorii: Știrile zilei