Ciclonul Mocha a făcut DEZASTRU în Myanmar! Cel puţin 145 de oameni au murit

Publicat:

Cel puţin 145 de persoane au murit în Myanmar în urma ciclonului Mocha, fenomen care a afectat de asemenea Bangladesh. Marea majoritate a victimelor sunt rohingya, a anunţat junta într-un comunicat emis vineri, transmite AFP, potrivit agerpres.

La Geneva, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a declarat vineri că aproximativ 800.000 de persoane afectate de trecerea ciclonului prin Myanmar au nevoie de ajutoare alimentare de urgenţă.


Citeşte şi: Un om de afaceri grec a fost arestat de FBI pentru transfer de tehnologie către ruși – Black News

Ciclonul Mocha a lovit Myanmar şi Bangladesh duminică, cu ploi puternice şi vânturi de 195 km/h care au demolat clădiri şi au transformat străzile în râuri.

Cea mai puternică furtună care a lovit regiunea în mai bine de un deceniu a măturat sate, a dezrădăcinat copaci şi a întrerupt comunicaţiile în mare parte din statul Rakhine, unde sute de mii de rohingya trăiesc în tabere pentru refugiaţi după decenii de conflicte interetnice.

“În total, 145 de persoane au murit în timpul ciclonului”, a declarat echipa de comunicare a juntei. “Conform informaţiilor pe care le-am obţinut, patru soldaţi, 24 de locuitori şi 117 bengalezi au murit în furtună, se arată în comunicat.

“Bengalez” este un termen peiorativ folosit în Myanmar cu referire la minoritatea musulmană. Aproximativ 600.000 de rohingya trăiesc de câteva generaţii în Myanmar, privaţi de acces la servicii sanitare şi educaţie, “sub un regim de apartheid”, potrivit Amnesty International.

Toţi sunt trataţi drept străini şi trebuie să solicite autorizaţie chiar şi înainte de a ieşi din satul lor.

Liderul unui sat rohingya a declarat pentru AFP că peste o sută de persoane au fost date dispărute numai în satul său în urma ciclonului.

Conducătorul altui sat de lângă Sittwe, capitala statului Rakhine, a declarat pentru AFP că cel puţin 105 rohingya au murit în regiunea aşezării sale, bilanţul nefiind definitiv.

În ţara vecină Bangladesh, oficialii au declarat pentru AFP că nicio persoană nu şi-a pierdut viaţa în timpul ciclonului, care a trecut prin apropierea unor tabere uriaşe de refugiaţi, unde trăiesc aproape un milion de rohingya.

Potrivit comunicatului juntei, informaţiile difuzate de media despre moartea a 400 de rohingya sunt “false”, junta precizând că urmează să fie luate măsuri împotriva instituţiilor de presă care le-au publicat. După lovitura de stat din urmă cu peste de doi ani, junta a arestat zeci de jurnalişti şi a închis instituţii mass-media considerate critice la adresa regimului său.

Mii de saci cu orez, pompieri şi salvatori au fost trimişi pe calea apei şi aerului în statul Rakhine, a informat vineri presa susţinută de juntă.

Zborurile au fost reluate joi, conform programului obişnuit, pe aeroportul Sittwe, potrivit ziarului oficial Global New Light of Myanmar.

Agenţiile pentru ajutor internaţional, printre care Programul Alimentar Mondial, au intervenit pe teren în oraşul Sittwe, săptămâna aceasta, potrivit corespondenţilor AFP aflaţi la faţa locului.

La solicitarea AFP, un purtător de cuvânt al juntei nu a răspuns imediat la întrebarea dacă agenţiile ONU au avut acces în taberele pentru refugiaţi situate în afara Sittwe.

În 2017, în urma unei violente represiuni militare, sute de mii de rohingya au fugit în Bangladeshul vecin, raportând cazuri de crimă, viol şi incendiere.

Liderul juntei, Min Aung Hlaing, aflat la putere de la lovitura de stat din 1 februarie 2021, totodată cel care a condus forţele armate în timpul represiunii din 2017, a catalogat identitatea rohingya drept “imaginară”.

Citeşte şi: De câți bani e nevoie pentru ca cineva să fie considerat bogat – Black News

Cicloanele, numite uneori uragane în Oceanul Atlantic şi taifunuri în Oceanul Pacific, reprezintă o ameninţare obişnuită pentru coastele nordice ale Oceanului Indian, unde trăiesc zeci de milioane de persoane.

În mai 2008, ciclonul Nargis a lăsat în urmă cel puţin 138.000 de morţi sau dispăruţi în Myanmar, acesta fiind cel mai grav dezastru natural din istoria ţării. Reacţia juntei la dezastrul de la acea vreme a fost criticată de comunitatea internaţională, fiind acuzată că a blocat acordarea ajutoarelor de urgenţă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

The Sun: Meghan Markle și-a șters numele din certificatul de naștere al prințului Archie

The Sun: Meghan Markle și-a șters numele din certificatul de naștere al prințului Archie Conform The Sun, prințul Harry și soția sa, Meghan Markle, și-au...

Gerard Butler este, din nou îndrăgostit! Cine este iubita cu 25 de ani mai tânără decât el

Gerard Butler este, din nou îndrăgostit! Cine este iubita cu 25 de ani mai tânără decât el Actorul scoțian Gerard Butler, în vârstă de 54...

Ce este tulburarea alimentară. Experiențele traumatizante cu mâncarea

Ce este tulburarea alimentară. Experiențele traumatizante cu mâncarea Persoanele cu ARFID își limitează adesea mâncarea prin preferințe senzoriale sau texturale. Când Hannah avea 7 ani, le-a...

Medicii ar putea folosi temperatura facială pentru diagnosticarea ușoară a bolilor metabolice

Medicii ar putea folosi temperatura facială pentru diagnosticarea ușoară a bolilor metabolice O nouă metodă de diagnosticare a bolilor metabolice ar putea revoluționa medicina. Cercetători...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.