X

Ciclonul Mocha se îndreaptă spre Myanmar și Bangladesh

Un ciclon puternic s-a apropiat duminică de coastele Bangladeshului și ale Myanmarului, iar autoritățile au dispus evacuarea a sute de mii de oameni către locuri mai sigure, transmite Reuters , informează mediafax.

Ciclonul Mocha, cu vânturi de până la 210 km/h, ar putea aduce valuri de până la 4 m, afectând peste 2 milioane de persoane, majoritatea în statele Rakhine și Chin din Myanmar.

Citește și : SUA aprobă vânzarea Germaniei a 60 de elicoptere de tip CH-47F Chinook

Dar mult mai multe persoane ar putea avea de suferit pe măsură ce furtuna se deplasează în interiorul Golfului Bengal, a avertizat Centrul de sateliți al Națiunilor Unite.

„Salvarea de vieți este prioritatea noastră principală”, a declarat Mijanur Rahman, oficialul pentru ajutorarea sinistraților din Bangladesh, care a evacuat aproximativ 300.000 de persoane înainte ca furtuna să atingă pământul.

Lucrătorii umanitari sunt îngrijorați de riscul pentru cei peste un milion de refugiați, printre care se numără o jumătate de milion de copii, care trăiesc în taberele din orașul balnear Cox’s Bazar, aflat în apropierea traiectoriei ciclonului.

„Persoanele aflate în pericol sunt în curs de a fi transferate în adăposturi sigure și, de asemenea, organizăm pachete de ajutor”, a declarat Farah Kabir de la ActionAid Bangladesh.

Citește și : Un judecător federal a invalidat o lege care interzice vânzarea pistoalelor către minorii americani

Cei mai mulți refugiați trăiesc în locuințe improvizate în taberele înghesuite, după ce au fugit în 2017 de o represiune condusă de armată în Myanmar.

Cel puțin 100.000 de persoane din statul Rakhine din Myanmar s-au mutat în zone mai sigure începând de săptămâna trecută, au declarat reprezentanții unei miliții și biroul umanitar al ONU.

Tags: BangladeshciclonMijanur RahmanMochaMyanmar
Categorii: Știrile zilei