X

CICR cere Yemenului să permită accesul civililor la ajutoarele umanitare

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a cerut adoptarea unor ‘măsuri ferme’ care să permită civililor să aibă acces la ajutoare umanitare de urgenţă în Yemen, ţară în care conflictul a înregistrat o escaladare în ultimele zile, relatează AFP, potrivit agerpres.

Peste 234 de persoane au fost ucise şi cel puţin alte 400 au fost rănite începând de vineri în capitala yemenită Sanaa, aflată sub controlul rebelilor houthi.

Citeşte şi: Trei bărbaţi sunt acuzaţi de ASASINAREA jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia

‘În ultimele zile, la Sanaa au avut loc cele mai violente lupte de la declanşarea conflictului, în martie 2015’, a afirmat Robert Mardini, şeful regional al operaţiunilor desfăşurate în cadrul CICR.

Bombardamentele violente asupra capitalei i-au surprins pe civili în locuinţe şi au lovit un depozit de medicamente al CICR care urmau să fie livrate către trei spitale din oraş, a menţionat responsabilul citat.

În consecinţă, CICR nu a putut să transporte kit-uri chirurgicale la spitalele confruntate cu un aflux masiv de răniţi.

‘Spitalele din Sanaa care se confruntă cu lipsă de carburant pentru generatoare şi de medicamente au nevoie urgentă de ajutorul nostru’, a subliniat Robert Mardini.

Potrivit ONU, Yemenul se confruntă cu cea mai gravă criză umanitară de pe planetă, 17 milioane de persoane având nevoie urgent de ajutoare alimentare, dintre care şapte milioane riscă foametea.

Citeşte şi: Trump pune gaz pe foc în Orientul Mijlociu: ‘Va aduce haos în regiune!’

‘Din nefericire, ajutorul umanitar este politizat şi utilizat ca monedă de schimb, cea ce este inacceptabil, ilegal şi imoral’, a explicat Mardini.

Fostul preşedinte yemenit Ali Abdallah Saleh a fost asasinat luni de foştii săi aliaţi houthi, un asasinat care riscă să arunce Yemenul în haos.

Războiul din Yemen s-a soldat cu peste 8.750 de morţi de la intervenţia Riadului şi a aliaţilor săi, în martie 2015, în sprijinul guvernului refugiat în sudul ţării.

Tags: Ali Abdallah SalehComitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR)rebeli houthiRobert MardinisanaaYemen
Categorii: Sinteze