CIJ decide că statul Chile nu este obligată să negocieze un acces suveran la Oceanul Pacific pentru Bolivia

Publicat:

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ, cu sediul la Haga) a decis că statul Chile nu poate fi obligat să negocieze cu ţara vecină Bolivia în diferendul frontalier prin care aceasta încearcă să recâştige accesul la Oceanul Pacific, relatează AFP şi dpa, potrivit Agerpres.

‘Curtea afirmă, cu 12 voturi la 3, că Republica Chile nu este obligată juridic să negocieze un acces suveran la Oceanul Pacific pentru Bolivia’, se arată în comunicatul de presă emis de instanţa de la Haga.


Citește și : Victimele tragediei din Indonezia au început să fie înhumate într-o groapă comună

Preşedintele CIJ, judecătorul Abdulqawi Ahmed Yusuf, a declarat totuşi că speră că, ‘prin voinţa celor două părţi, ar putea fi angajate negocieri serioase’.

Bolivia a pierdut ieşirea la ocean după ce a fost înfrântă de Chile în Războiul Pacificului (1879-1883), un tratat de pace semnat în 1904 stabilind frontierele actuale între cele două state.

Chile afirmă că problema a fost rezolvată prin tratatul din 1904, în timp ce Bolivia susţine că tratatele pot fi modificate şi că statul vecin nu şi-a respectat promisiunile privind negocierea unui acces la mare.

După mai bine de un secol de negocieri fără rezultat cu Santiago, La Paz a depus o plângere la CIJ în 2013.

Citește și : Ucraina va construi o bază militară în nordul Mării Negre, pentru contracararea Rusiei

Preşedintele bolivian Evo Morales, candidat pentru un al patrulea mandat, a fost prezent luni în sala de şedinţe de la Haga. În martie, la începutul pledoariilor, el a cerut ca CIJ să oblige Chile să revină la masa negocierilor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.