X

Cinci jihadişti străini, printre care doi americani şi un irlandez, au fost arestaţi în Siria

Cinci cetăţeni străini care s-au alăturat în Siria grupării Statul Islamic (SI), între care doi americani şi un irlandez, au fost arestaţi în estul ţării, a anunţat o forţă arabo-kurdă angajată în lupta anti-jihadistă cu sprijinul SUA, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Celula” a fost arestată pe 30 decembrie, în momentul în care planifica un atac asupra civililor care fugeau din ultimul bastion al SI în provincia Deir Ezzor, nu departe de graniţa cu Irakul, au anunţat duminică Forţele Democratice Siriene (FDS) pe site-ul lor.

Citeşte şi: Kim Jong Un nu-şi serbează ziua de naştere

Doi americani, între care unul din Houston, un irlandez din Dublin şi doi pakistanezi din Lahore şi Sialkot au fost arestaţi, potrivit FDS, care au publicat fotografiile şi numele lor.

“Un grup de terorişti care pregăteau un atac împotriva civililor ce încercau să fugă din zona de ostilităţi a fost descoperit şi cinci dintre ei au fost capturaţi de forţele noastre”, se arată într-un comunicat al FDS.

Citeşte şi: Globurile de Aur 2019. Avem lista completă a premianţilor

Circa 1.000 de presupuşi jihadişti, precum şi 550 de femei şi aproximativ 1.200 de copii, toţi străini, se află în mâinile forţelor kurde, potrivit oficialilor kurzi.

Cetăţenii străini care au aderat la SI, între care francezi, ruşi şi sudanezi, reprezintă o problemă pentru autorităţile kurde care le-au cerut ţărilor lor de origine să-i repatrieze. Cu toate acestea, numeroase ţări occidentale sunt reticente în legătură cu această chestiune, declarându-se adesea împotriva oricărei repatrieri. Mii de luptători străini s-au alăturat grupării jihadiste în Irak şi Siria, aminteşte sursa citată. 

Tags: Deir EzzorForţele Democratice Siriene (FDS)jihadistisiriastat islamic
Categorii: Știrile zilei