Cinci jurnalişti turci au fost condamnaţi la ani grei de închisoare

Publicat:

Cinci jurnalişti, între care un fost corespondent al ziarului Libération în Turcia, au fost condamnaţi marţi la închisoare pentru “propagandă teroristă” de un tribunal din Istanbul, a anunţat agenţia de presă privată Dogan citată de AFP, potrivit news.ro.

Jurnaliştii Ragip Duran şi Ayse Düzkan şi editorialiştii Mehmet Ali Celebi şi Hüseyin Bektas au fost condamnaţi la un an şi jumătate de închisoare pentru că au participat la o campanie de solidaritate cu Özgür Gündem, un cotidian pro-kurd închis din cauza decretului-lege din octombrie 2016.


Citeşte şi: Un fost agent CIA a fost arestat pentru păstrarea de documente ULTRAsecrete

Redactorul-şef al cotidianului, Hüseyin Akyol, a fost şi el condamnat la trei ani şi 9 luni de închisoare, potrivit Dogan.

Cei cinci au fost acuzaţi pentru “propaganda teroristă” în favoarea Partidului muncitorilor din Kurdistan (PKK), o organizaţie clasată teroristă de Ankara şi de aliaţii săi occidentali.

Distins de mai multe organizaţii de apărare a drepturilor omului, Ragip Duran a fost mult timp corespondent al cotidianului francez Libération la Istanbul, dar a colaborat şi cu Agence France-Presse, BBC şi alte ziare turceşti. El a petrecut şapte luni în spatele gratiilor în 1998, deja acuzat de “propagandă teroristă” pentru un articol publicat în Özgür Gündem.

Citeşte şi: Un preot pedofil rus, condamnat la 14 ani de închisoare într-un lagăr din Siberia

Societatea jurnaliştilor şi a personalului ziarului Libération a denunţat ferm condamnarea, numind-o “judecată necinstită”.

Prezenţa numeroşilor jurnalişti printre cele 55.000 de persoane închise de la puciul ratat din 15 iulie 2016 a îngrijorat partenerii occidentali ai Turciei, ţară care ocupă locul 155 din 180 de ţări în clasamentul privind libertatea presei stabilit de Reporteri fără Frontiere (RSF). 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat Regulamentul privind particularitățile organizării și implementării votului prin corespondență. Regulamentul...

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa Un tânăr de 28 de ani din raionul Sângerei, s-a înecat în lacul Neaufles-Saint-Martin din apropierea comunei...

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile Un american în vârstă de 58 de ani...

Grupul de Acţiune Locală „Plaiul Codrilor” devine tot mai atractiv pentru sectorul turistic

Grupul de Acţiune Locală „Plaiul Codrilor” devine tot mai atractiv pentru sectorul turistic Mai mulți ghizi din Republica Moldova au participat la turul de familiarizare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.