Cinci mari oraşe din Franţa au interzis utilizarea pesticidelor pe teritoriul lor

Publicat:

Cinci mari oraşe din Franţa – Paris, Lille, Nantes, Grenoble şi Clermont-Ferrand – au anunţat simultan joi interzicerea folosirii pesticidelor pe teritoriile lor, în speranţa ‘modificării legii’ pe această temă, aflată în centrul unei controverse la nivel naţional, relatează AFP, potrivit agerpres.

Această decizie amplifică mişcarea lansată de zeci de mici comunităţi rurale din Franţa, care au decis recent să interzică utilizarea pesticidelor în apropierea locuinţelor, reproşând guvernului lipsa de acţiune în acest domeniu.


Citește și : Israelul este sigur că americanii îşi vor păstra politica de sancţiuni împotriva Iranului

‘Cunoaştem statutul juridic al acestor demersuri, dar trebuie să ne angajăm într-un proces concertat pentru a schimba legea şi pentru a contribui la protejarea patrimoniului nepreţuit al biodiversităţii pe teritoriile noastre şi a sănătăţii concetăţenilor noştri’, au scris cele cinci municipalităţi într-un comunicat comun.

În cazul oraşelor mari, şi nu al comunităţilor rurale care adăpostesc culturi, această acţiune este în mare măsură simbolică. Legea interzice de fapt din 2017 utilizarea substanţelor chimice de către comunităţi pentru întreţinerea spaţiilor verzi şi a drumurilor. Aceaşi interdicţie se aplică din ianuarie 2019 pentru persoanele fizice şi pentru grădinarii amatori care pot folosi numai produse fitofarmaceutice de origine naturală.

Astfel, rămân în principal spaţiile verzi ale coproprietarilor şi companiilor, inclusiv compania feroviară SNCF, mare utilizator de glifosat pentru curăţarea căilor ferate şi împrejurimile acestora.

‘În Lille, nu există câmpuri, însă există, de exemplu, toate căile aparţinând SNCF şi care sunt adesea aproape de case!’, a declarat Stéphane Baly, preşedintele grupului de aleşi ecologişti din această mare metropolă din nordul Franţei.

Citește și : Doi minori acuzaţi pentru provocarea incendiilor de vegetaţie din Australia

‘Acest demers comun cu un număr de primari din marile oraşe (…) are drept scop să determine guvernul să acţioneze’, a mai spus el.

Ca urmare a revoltei primarilor din mediul rural, guvernul intenţiona să stabilească la 5 sau 10 metri distanţa minimă între locuinţe şi zonele de aplicare a pesticidelor, o decizie denunţată ca fiind minimalistă de către ecologişti şi asociaţii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.