Cinci partide de opoziţie din Polonia au format o coaliţie pro-UE în vederea alegerilor europene

Publicat:

Cinci partide de opoziţie din Polonia au format duminică o Coaliţie Europeană (KE) pentru a face faţă, în timpul alegerilor europene ce vor avea loc în mai, conservatorilor naţionalişti aflaţi la putere la Varşovia, informează AFP, potrivit  Agerpres.

“Formăm Coaliţia Europeană pentru a apăra Polonia împotriva forţelor antieuropene, împotriva celor care slăbesc şi distrug poziţia poloneză în cadrul UE”, a declarat Grzegorz Schetyna, preşedintele Platformei Civice (PO), principalul partid de opoziţie din Parlamentul polonez.


Citește și : Cel puţin 18 persoane au murit în explozia unei mine terestre lăsate de islamiști în apropiere de oraşul sirian Hama

Veniţi din zone diferite ale spectrului politic, “vom face imposibilă scoaterea Poloniei din UE”, se poate citi în declaraţia semnată de PO, Partidul Ţărănist Tradiţional (PSL), liberalii din Nowoczesna (Modern), social-democraţii din SLD şi Verzii. Aceste partide au acuzat adesea conservatorii că duc Polonia spre un “Polexit”.

La putere din 2015, Partidul Lege şi Justiţie (PiS) al lui Jaroslaw Kaczynski respinge aceste acuzaţii, introducând în acelaşi timp reforme controversate, în special în domeniul justiţiei, reforme care au determinat Bruxellesul să evoce un pericol pentru respectarea statului de drept în Polonia.

În cele mai recente sondaje, PiS şi partidele care au decis să formeze Coaliţia Europeană sunt creditate fiecare cu susţinerea a aproape 40% dintre polonezi, mult în faţa partidului progresist Primăvara, care se bucură de sprijin din partea a circa 10% dintre alegători, şi partidul antisistem Kukiz, creditat cu circa 7%.

Un vast program de promisiuni sociale şi economice, alături de recurgerea la argumente xenofobe, naţionaliste şi eurosceptice i-au asigurat PiS, în 2015, totalitatea puterilor legislativă şi executivă în Polonia, în urma alegerilor prezidenţiale şi parlamentare.

Citește și : Iranul a testat cu succes o rachetă de croazieră în cursul unor exerciţii navale în Golf

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.