X

Cinci scenarii despre viitorul Rusiei pe măsură ce războiul în Ucraina se prelungește

Cinci scenarii despre viitorul Rusiei pe măsură ce războiul în Ucraina se prelungește

Imaginați-vă Rusia în 2030. Va semăna cu cleptocrația imperială de astăzi? Va fi o democrație în stil occidental? Va mai exista Federația Rusă? Pe măsură ce invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina se prelungește, întrebările legate de ceea ce va urma nu au fost niciodată mai pertinente, scrie Casey Michel, într-o analiză pentru Atlantic Council în care prezintă cinci potențiale evoluții ale Rusiei în viitor, scrie adevărul.ro

Putin rămâne la putere mult timp de acum înainte

În urma invaziei în Ucraina în 2022, precum și a nenumăratelor eșecuri cu care s-a confruntat Rusia, mulți observatori din Occident s-au grăbit să prezică căderea lui Putin.

Și pe bună dreptate: se estimează că Rusia a pierdut zeci de mii de soldați, economia a fost turată la maxim – totul fără a atinge nici măcar cele mai elementare obiective strategice în Ucraina și în timp ce Putin își vede greutatea geopolitică prăbușindu-se din Caucaz până în Asia Centrală. Invazia neprovocată a lui Putin este, din multe puncte de vedere, cea mai mare eroare geopolitică pe care Moscova a văzut-o în ultimele decenii – și, probabil, dintotdeauna.

Și totuși, la atâta vreme de când Rusia a invadat pentru prima dată Ucraina, status quo-ul la Kremlin a avut câștig de cauză.

Putin continuă să aplice aceleași strategii pe care el și cercul său le-au perfecționat de 25 de ani încoace: încarcerarea sau exilarea personalităților din opoziție, anihilarea presei și acumularea mai multor pârghii de putere la Kremlin.

Cinci scenarii despre viitorul Rusiei pe măsură ce războiul în Ucraina se prelungește

Chiar în timp ce armata rusă se zbate în Ucraina și în timp ce spectrul unui conflict înghețat apare în sudul Ucrainei, puterea lui Putin se întărește. După cum vede Putin lucrurile, dacă status quo-ul învinge, atunci și el o va face.

Pentru a deturna pariul lui Putin pe fracturarea Vestului, viitoarele administrații americane ar trebui să continue strategia de a ține în frâu un Kremlin expansionist, atât pentru a asigura interesele fundamentale ale SUA, cât și pentru a trimite un mesaj Chinei să nu se atingă de Taiwan.

Mai specific, aceste politici ar trebui să includă extinderea și consolidarea regimului actual de sancțiuni, poate cu luarea în considerare a unora pentru care să coopteze națiuni precum Turcia, India și Emiratele Arabe Unite.

În plus, această politică presupune consolidarea plafonului de preț pentru hidrocarburile rusești, precum și confiscarea activelor înghețate ale Băncii Centrale a Rusiei, care pot fi redirecționate către eforturile de reconstrucție a Ucrainei.

Tags: Cinci scenariidespre viitorul Rusiei
Categorii: ExterneȘtirile zilei