X

Cinci ţări din UE cer Rusiei să restabilească libertatea de trecere prin strâmtoarea Kerci

Cinci ţări din Uniunea Europeană, în prezent membre al Consiliului de Securitate, au lansat un apel luni către Rusia să ‘restabilească libertatea de trecere’ prin strâmtoarea Kerci, după ce trei nave ucrainene au fost oprite cu forţa şi sechestrate în ajun de gărzile de coastă ruse în timp ce se îndreptau spre strâmtoarea Kerci, care face legătura între mările Neagră şi Azov, potrivit AFP, scrie Agerpres.

‘Este indicată eliberarea fără întârziere a marinarilor ucraineni reţinuţi şi restituirea navelor capturate’ pe această singură rută maritimă între Marea Neagră şi Marea Azov, se menţionează într-un comunicat comun al reprezentanţilor Franţei, Marii Britanii, Suediei, Poloniei şi Olandei, care efectuează în prezent o vizită la Beijing.

Citește și : Trump cere Mexicului să trimită migranţii înapoi în ţările lor de origine

Exprimând ‘grava lor preocupare după recenta escaladare a tensiunilor în Marea Azov şi în strâmtoarea Kerci’, diplomaţi din cele cinci ţări au lansat un ‘apel către Rusia să asigure acces liber la porturile ucrainene de la Marea Azov şi să restabilească libertatea de trecere prin strâmtoarea Kerci’, precum şi să ‘acţioneze cu cea mai mare reţinere pentru a permite o dezescaladare imediată a situaţiei’, conform comunicatului.

Ei subliniază de asemenea ‘recunoaşterea deplină a integrităţii teritoriale, independenţei şi suveranităţii Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional’.

Reprezentanţii celor cinci state membre ale UE se află în China cu ocazia unei ‘vizite comune a membrilor Consiliului de Securitate, ai unor viitori membri ai Consiliului şi ai unora dintre principalele ţări care contribuie cu trupe’ la misiunile Naţiunilor Unite, explică semnatarii comunicatului.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să aibă luni, la cererea deopotrivă a Kievului şi Moscovei, o reuniune de urgenţă asupra incidentului survenit duminică între Ucraina şi Rusia în apropiere de strâmtoarea Kerci.

Citește și : O fundaţie a lui Soros anunţă încetarea activităţilor în Turcia

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a condamnat la rândul său ‘utilizarea forţei de către Rusia în Marea Azov’, în timp ce o reuniune a Comitetului politic şi de securitate al UE (COPS) a fost convocată pentru luni la ora locală 15:00 (14:00 GMT) cu scopul de a analiza escaladarea tensiunilor în urma incidentului, au declarat surse europene.

Tags: marea azovmarea neagrarusiastrâmtoarea Kerciuniunea europeana
Categorii: Diaspora