Cine a câștigat, cine a pierdut și cine a dat-o în bară la europarlamentare

Publicat:

Cine a câștigat, cine a pierdut și cine a dat-o în bară la europarlamentare

Un lucru este sigur după alegerile europarlamentare de duminică: nu toată lumea va sărbători, scrie POLITICO, 

În timp ce dreapta a câștigat în forță, verzii și liberalii au avut o noapte grea. Președintele francez Emmanuel Macron a încasat o asemenea înfrângere, încât a dizolvat imediat parlamentul național și a convocat noi alegeri, transmite TVR Moldova.

Iată ghidul POLITICO pentru a afla cine va sări de bucurie din pat și cine se va trezi într-un coșmar.


Câștigătorii

Ursula von der Leyen

Președinta Comisiei Europene a ieșit din votul de duminică cu o posibilă coaliție formată din socialiști, liberali și propriul său partid de centru-dreapta, Partidul Popular European (PPE). Împreună, aceste trei grupuri – care au sprijinit-o în timpul actualului său mandat – sunt așteptate să aibă aproximativ 407 voturi în Cameră.

Deși are nevoie doar de 361 de voturi în Parlament pentru a-și asigura un al doilea mandat, posibilitatea unor dezertări înseamnă că victoria ei nu este încă un lucru sigur. Ea va avea nevoie, de asemenea, de sprijinul liderilor naționali ai Uniunii Europene în cadrul Consiliului European.

Cu toate acestea, PPE este bine poziționat pentru a o face să treacă. Manfred Weber, liderul PPE, i-a cerut cancelarului german Olaf Scholz și francez Macron să o susțină pe von der Leyen pentru încă cinci ani. PPE a câștigat în Germania, Spania, Polonia, Bulgaria, Bulgaria, Slovenia, Luxemburg, Cipru, Letonia, Estonia, Finlanda, Croația și Grecia. De asemenea, au obținut șase locuri în Olanda, depășind așteptările.

Giorgia Meloni

Liderul dreptei naționaliste italiene a câștigat alegerile din Italia, ieșind cu mult în fața rivalilor săi. Astfel, alături de polonezul Donald Tusk, ea este unul dintre puținii lideri ai unei țări mari din UE care a obținut o victorie. Ea pare să își fi îmbunătățit cota de voturi față de alegerile din 2022.

Extrema dreaptă

Victoria Adunării Naționale, partidul de extremă dreapta al lui Marine Le Pen, a fost marea știre a serii, după ce performanța sa puternică l-a determinat pe Macron să dizolve parlamentul și să convoace noi alegeri. De asemenea, partidele de extremă dreapta au ieșit pe primul loc în Austria, la egalitate de puncte în Olanda și pe locul doi în Germania și România. Reconquista lui Éric Zemmour, un nume de foc francez, a răzbit, de asemenea, în Parlament.

Socialiștii

Deși nu prea au uimit, partidele de centru-stânga din Europa au ținut linia, clasându-se pe locul al doilea în țări mari precum Spania și Italia și pe un strâns al treilea loc în Franța, unde Raphaël Glucksmann pare să fi resuscitat centrul-stânga. Să nu menționăm însă Germania, unde socialiștii lui Scholz au ocupat un trist loc trei, în spatele partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania.

Péter Magyar

Cândva un aliat, devenit între timp rival al premierului ungar Viktor Orbán, Magyar s-a transformat în imaginea de necontestat a opoziției din Ungaria, obținând aproximativ 30% din voturi după ce a intrat în ring la începutul acestui an.

Roberta Metsola

Președinta malteză a Parlamentului European a obținut un loc în plus pentru partidul său, după ce a adunat peste 87.000 de voturi. Presa malteză a relatat că ea a devenit cel mai votat candidat europarlamentar din țară de la aderarea Maltei la UE.

Perdanții

Emmanuel Macron

Președintele francez a încasat o lovitură dură, după ce partidul său s-a clasat pe locul al doilea, abia depășindu-i pe socialiști, pe care se credea că-i îngropase în cimitirul politicii. Principala sa candidată, Valérie Hayer, se va întoarce șchiopătând la Bruxelles după ce a fost depășită în mod repetat de aliații săi bărbați, nu în ultimul rând de premierul Gabriel Attal. Potrivit unui oficial de rang înalt din partidul ei Renew, Attal i-a interzis chiar să urce în trenul de la Paris la Bruxelles duminică seara.

Olaf Scholz

Social-democrații cancelarului german au fost zdrobiți de creștin-democrații de centru-dreapta și de extrema dreaptă Alternativa pentru Germania. Cu doar 14 la sută din voturi, SPD a obținut cel mai slab rezultat la un scrutin național din ultimul secol. Scholz se confruntă cu presiunea din partea centrului-dreapta pentru a proceda precum Macron – mai exact, să convoace alegeri anticipate.

Verzii

După o performanță puternică în 2019, Verzii au luat o lovitură în Germania, scăzând de la 21 de locuri la poate chiar 12, abia s-au ținut pe-o linie de plutire în Franța și au obținut zero în Portugalia. În total, au pierdut aproximativ 20 de locuri, într-o noapte sumbră pentru militanții pentru climă. Făcându-și curaj, unul dintre candidații principali ai partidului, europarlamentarul olandez Bas Eickhout, a declarat că Verzii vor încerca să joace un rol „constructiv” în discuțiile de coaliție – asta dacă von der Leyen este interesată să discute cu ei.

Viktor Orbán

Liderul naționalist maghiar s-a descurcat mai rău decât se aștepta, după ce s-a confruntat cu o provocare acerbă din partea maghiarilor. Deși partidul său, Fidesz, a obținut 43,8% din voturi, acesta a fost cel mai slab rezultat obținut vreodată la alegerile pentru Parlamentul European. Cu toate acestea, Bruxellesul va urmări dacă el își va manevra eurodeputații în grupul naționalist Conservatorii și Reformiștii Europeni, dându-i un alt impuls lui Meloni.

Matteo Salvini

Partidul Ligii, al vicepremierului italian, care a obținut 34% din voturi în 2019 și care prezidează în prezent grupul de extremă-dreapta Identitate și Democrație, a obținut de data aceasta mai puțin de 9%, ceea ce îl plasează la egalitate cu Forza Italia (care a candidat cu numele regretatului Silvio Berlusconi pe buletinul de vot). La revedere.

Parlamentul European

Au avut o singură misiune și au dat-o în bară. O greșeală pe scenă a unui purtător de cuvânt al Parlamentului a făcut de râs instituția în cea mai importantă seară a sa, când a citit rezultate diferite de cele afișate pe ecranul din spatele său. Acest lucru a stârnit râsete din partea jurnaliștilor prezenți, unul dintre ei strigând în stil de pantomimă: „Este în spatele tău!”

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Evenimentele Zilei de 17 iulie în Istorie

Evenimentele Zilei de 17 iulie în Istorie 17 iulie este a 198-a zi a calendarului gregorian și a 199-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei de...

Horoscop 17 iulie 2024

Horoscop 17 iulie 2024  Nativii din zodia Capricorn se concentrează pe carieră, în timp ce Gemenii au o zi plină de energie, potrivit stiripesurse. Horoscop...

Se anunță schimbări majore la ziarul Bild şi site-ul american de ştiri Politico

Se anunță schimbări majore la ziarul Bild şi site-ul american de ştiri Politico Gigantul media german Axel Springer, care deţine popularul tabloid german Bild şi...

Fenomenul ireversibil care schimbă harta lumii: În România și Moldova va fi la fel ca în Italia sau Grecia

Fenomenul ireversibil care schimbă harta lumii: În România și Moldova va fi la fel ca în Italia sau Grecia Specialiștii au realizat o nouă hartă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.