Cine a fost Dmitri Utkin, comandantul militar al mercenarilor Wagner mort umăr la umăr cu Prigojin

Publicat:

Cine a fost Dmitri Utkin, comandantul militar al mercenarilor Wagner mort umăr la umăr cu Prigojin

Evgheni Prigojin și mâna sa dreaptă în grupul de mercenari Wagner, Dmitri Utkin, au murit miercuri seara într-un avion care s-a prăbușit în regiunea Tver, lângă Moscova. Utkin, al cărui indicativ era chiar Wagner, a fost practic comandantul militar al mercenarilor. Un portret al celui despre care se spune că era „mai însetat de sânge și mai periculos ca Prigojin” a fost publicat de The Guardian.

Descrierea lui Utkin a fost făcută de jurnalistul olandez Bruno Beeckman, un expert în spațiul ex-sovietic și mai ales în conflictele armate la care Rusia a participat în ultimele decenii. Prezent inclusiv pe frontul din Ucraina, Beekman a spus, pentru Niewus Blad, că Utkin era și mai periculos, și mai însetat de sânge decât Prigojin.


Citeşte şi: Forţele speciale ucrainene AU DEBARCAT în Crimeea – Stiripesurse.md

A fost adesea descris drept fondatorul sau cofondatorul grupului de mercenari, deși rolul său exact a fost contestat permanent. Propriul său indicativ era „Wagner”, după compozitorul preferat al lui Hitler. Site-ul web de investigație Bellingcat a scris în 2020 că Utkin a avut „o fascinație obsesivă pentru istoria celui de-al Treilea Reich”, în timp ce un alt raport recent îl descria ca fiind „împânzit cu numeroase tatuaje naziste, inclusiv o svastică, un vultur nazist și un fulger SS”. Grupul Wagner a fost numit după el.

Cine a fost Dmitri Utkin, comandantul militar al mercenarilor Wagner mort umăr la umăr cu Prigojin

Cu toate acestea, potrivit unui raport din 2020 al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, un think tank american, „nu poate fi verificat dacă Utkin a inițiat înființarea grupului Wagner sau a fost doar un lider pentru altcineva”.

Bellingcat a spus că deține date din surse deschise care sugerează că a fost „angajat ca o momeală convenabilă și de netăgăduit pentru a se ascunde adevăratul conducător”.

Prigojin însuși a recunoscut că a fondat grupul abia în septembrie 2022, după ce a dat în judecată anterior instituțiile de știri care l-au legat de acesta. Atât SUA, cât și UE au impus sancțiuni lui Prigojin și Utkin, din cauza rolului lui Wagner în Ucraina.

Născut în 1970, Utkin a fost un fost ofițer în serviciul rus de informații militare GRU și a servit în ambele războaie cecene, precum și în Siria. El s-a numărat și printre membrii Wagner care au luat parte la operațiunile rusești în estul Ucrainei, din 2014, și au primit premii pentru serviciiile lor de la Kremlin.

La începutul anilor 2000, a fost timp de 10 ani comandant al Brigăzii a II-a Spetsnaz a GRU, la granița cu Estonia, înainte de a se retrage din armată. Cu toate acestea, conform fostei sale soții, toată viața lui era pe câmpul de luptă.

Cine a fost Dmitri Utkin, comandantul militar al mercenarilor Wagner mort umăr la umăr cu Prigojin

Rareori văzut sau auzit în public, el a fost văzut ultima dată într-un videoclip postat de Prigojin în iulie, în care șeful Wagner s-a adresat luptătorilor din Belarus, unde au fost trimiși acolo după revolta lor eșuată, cu o lună mai devreme. S-a spus că trupele care mărșăluiau spre Moscova erau conduse de Utkin, în vreme ce Prigojin rămăsese la Rostov.

În videoclip, Prigojin prezintă un bărbat despre care spune că este Utkin; era prima dată când comandantul era filmat vorbind cu trupele sale. „Acesta nu este sfârșitul, acesta este doar începutul celei mai mari lucrări din lume, care va continua foarte curând”, spune Utkin în videoclip. „Și, bine ai venit în iad ”, adaugă el, ultimele cuvinte în engleză.

În decembrie 2016, Dmitri Utkin a apărut pentru prima dată în spațiul public: a fost remarcat la o recepție de gală la Kremlin, în onoarea Zilei Eroilor Patriei. Dmitri Peskov a confirmat ulterior că Utkin a fost printre cei invitați din regiunea Novgorod, deoarece este deținător al Ordinului Curajului.

În noiembrie 2017, Utkin a devenit CEO al Concord Management and Consulting, compania de management a holdingului de restaurante al lui Evgheni Prigojin, dar a părăsit această funcție în 2018.

Cine a fost Dmitri Utkin, comandantul militar al mercenarilor Wagner mort umăr la umăr cu Prigojin

În 2017, Utkin a intrat sub sancțiunile SUA în calitate de șef al PMC Wagner, iar în 2018 i s-a interzis intrarea în Ucraina.

În iunie 2023, ziarul italian Giornale a publicat un articol în care afirma că Utkin, nu Prigojin, a comandat luptătorii Wagner PMC. Potrivit publicației, „muzicienii” au devenit o unitate militară puternică datorită lui, iar omul de afaceri a fost doar „fațada” grupului.

Pe 21 mai 2023, portalul rusesc de informații Kont a publicat un portret laudativ al lui Utkin. „Dmitri Utkin, indicativul de luptă Wagner, creatorul și comandantul permanent al legendarului PMC. A primit de patru ori Ordinul Curajului, a luptat în Caucaz, a eliberat Crimeea, a luptat în Siria, a condus capturarea Bahmutului. Evgheni Prigojin despre Wagner: „Acea persoană legendară pe care o numești Dmitri Utkin are un nivel Dumnezeu în acest joc!”. Dmitri Utkin, comandantul eroilor din Wagner PMC, celebru în lupte, este o persoană foarte închisă. Dar tot am aflat ceva despre această persoană celebră”, scrie sursa citată.

Mai multe surse publice au scris, de asemenea, în mai, că Utkin personal a comandat trupele Wagner la Bahmut, oraș ras practic de pe fața pământului în confruntările cu soldații ucraineni.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Șeful Marelui Stat Major, în vizită la mai multe unități militare din municipiul Ungheni și Bălți

Șeful Marelui Stat Major, în vizită la mai multe unități militare din municipiul Ungheni și Bălți Șeful Marelui Stat Major, generalul Eugen Ohladciuc, a vizitat...

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu ‘capitulare’ Kievului

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu 'capitulare' Kievului Rusia este gata să ia în considerare...

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava Un atac cu rachete al forţelor armate ruse...

Wizz Air va lansa alte trei curse aeriene din Chișinău

Wizz Air va lansa alte trei curse aeriene din Chișinău Compania Wizz Air a anunțat că va lansa alte trei curse aeriene. Astfel, din toamnă,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.