Cine a fost liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah: Cum a ajuns să fie considerat cel mai puternic om din Liban

Publicat:

Cine a fost liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah: Cum a ajuns să fie considerat cel mai puternic om din Liban

Israelul susține că liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost ucis în atacurile IDF de vineri noapte, transmite Sky News.

Șeful teroriștilor libanezi este considerat de mulți drept cel mai puternic individ din Liban, având la dispoziție până la 100 000 de luptători, potrivit stiripesurse.


Citește și: Aproape 46% dintre moldoveni vor modificarea Constituţiei pentru aderarea la UE (sondaj)

Membrii facțiunii politice și militare șiite sunt, de asemenea, deputați în parlament.

În cele ce urmează, ne vom uita la Hassan Nasrallah și la modul în care a ajuns să conducă gruparea.

Nasrallah s-a născut la Beirut în 1960, într-o familie șiită săracă din suburbia săracă Sharshabouk din Beirut.

După ce a fost strămutat în sudul Libanului, a studiat teologia, fiind descris ca un student devotat și motivat al islamului.

S-a alăturat Hezbollah în 1982, anul înființării acestuia, în urma implicării sale în mișcarea Amal, o organizație politică și paramilitară.

După ce a avansat în rândurile acesteia, bărbatul în vârstă de 64 de ani a condus Hezbollah în conflictele cu Israelul și a luat parte la conflictul din Siria vecină.

Sub conducerea sa, gruparea s-a transformat într-o putere militară și politică regională.

Nasrallah a consolidat Hezbollah ca un dușman înrăit al Israelului, căutând alianțe mai strânse cu liderii religioși șiiți din Iran și cu grupuri militante palestiniene precum Hamas.

Nasrallah deține titlul de Sayyed, un titlu onorific menit să semnifice descendența clericului șiit care datează de la profetul Mahomed.

Nasrallah are nenumărați adepți în lumea arabă și islamică, dar este văzut ca un extremist în mare parte din Occident.

Cum a ajuns la putere?

Hezbollah a fost format de membri ai Gărzii Revoluționare Iraniene care au călătorit în Liban în vara anului 1982 pentru a lupta împotriva forțelor israeliene invadatoare.

Acesta a fost primul grup pe care Iranul l-a sprijinit și l-a folosit ca vehicul pentru a-și exporta marca politică.

Nasrallah și-a construit o bază de putere pe măsură ce Hezbollah a devenit parte a Axei Rezistenței, o coaliție liberă de grupuri aliniate Iranului care include Hamas și Houthis din Yemen.

În februarie 1992, liderul de atunci, Abbas Musawi, a fost ucis într-un raid al unui elicopter de luptă israelian în sudul Libanului, deschizând ușa pentru conducerea lui Nasrallah.

Citește și: Preşedintele Comitetului militar al NATO: Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă

Sub conducerea lui Nasrallah, Hezbollah a fost creditat cu conducerea războiului de uzură care a dus la retragerea trupelor israeliene din sudul Libanului în 2000.

Statutul său a crescut și a fost consolidat și mai mult în 2006, când Hezbollah s-a luptat cu Israelul până la un impas în timpul războiului de 34 de zile.

Însă popularitatea sa a fost afectată de izbucnirea războiului civil din Siria, în 2011, iar luptătorii Hezbollah s-au alăturat forțelor lui Assad – chiar dacă acesta a fost ostracizat de lumea arabă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Trupele rusești trebuie retrase imediat din Moldova. Mesajul premierului Recean la Adunarea ONU

Trupele rusești trebuie retrase imediat din Moldova. Mesajul premierului Recean la Adunarea ONU Republica Moldova își dorește soluționarea pașnică a conflictului transnistrean, cu respect deplin...

VIDEO – Campania electorală care a înfuriat Kievul: ‘Spune nu războiului – Alege pacea’

VIDEO - Campania electorală care a înfuriat Kievul: 'Spune nu războiului – Alege pacea' Ministerul ucrainean de Externe a condamnat joi o serie de reclame...

Bolile de inimă fac cele mai multe decese în Moldova. Ce spun specialiștii

Bolile de inimă fac cele mai multe decese în Moldova. Ce spun specialiștii În Republica Moldova, pe parcursul a două decenii, bolile cardiovasculare se plasează...

Fost militar din St. Petersburg, condamnat la 4 ani de închisoare pentru un videoclip postat pe canalul său de Telegram cu 178 de abonați

Fost militar din St. Petersburg, condamnat la 4 ani de închisoare pentru un videoclip postat pe canalul său de Telegram cu 178 de abonați Tribunalul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.