Cine ar putea dona Ucrainei opt sisteme Patriot. Cu ce arme de ultimă generație ar fi înlocuite

Publicat:

Cine ar putea dona Ucrainei opt sisteme Patriot. Cu ce arme de ultimă generație ar fi înlocuite

Statele Unite, Israelul și Ucraina sunt în discuții pentru a furniza Kievului până la opt sisteme de apărare aeriană antirachetă Patriot deținute și utilizate în prezent de Israel, potrivit Financial Times, care citează mai multe surse anonime familiare cu discuțiile.

Bateriile de rachete ar fi probabil transferate din Israel în SUA și abia apoi din SUA în Ucraina, potrivit sursei citate, scrie stiripesurse.


Citește și: Mai marii Europei s-au înţeles: Ursula von der Leyen rămâne şefa Comisiei Europene

Guvernele american și ucrainean au refuzat să comenteze informațiile.

Israelul vrea oricum să scoată din uz bateriile Patriot

În aprilie, Israelul a anunțat că intenționează să elimine treptat bateriile Patriot aflate în discuție, care au fost folosite în războiul în curs împotriva Hamas și pe fondul atacurilor cu rachete și drone din partea Hezbollah și a altor proxy iranieni, și să le înlocuiască cu sisteme mai noi.

Israelul se bazează în primul rând pe sistemul său Iron Dome pentru interceptări cu rază scurtă de acțiune, precum și pe Praștia lui David, cu rază medie de acțiune și pe rachetele sale Arrow pentru interceptări cu rază lungă.

Ucraina și-a exprimat sprijinul pentru Israel în războiul său împotriva Hamas, solicitând, de asemenea, în mod repetat ca Israelul să îi furnizeze sisteme de apărare aeriană – cereri pe care Israelul le-a respins până acum.

Deși Israelul și-a exprimat sprijinul pentru Ucraina de când Rusia a lansat o invazie pe scară largă a țării în 2022, a avut grijă să nu înstrăineze Rusia, care controlează o mare parte din spațiul aerian sirian și permite în prezent Israelului să opereze acolo împotriva grupurilor proxy iraniene.

Războiul din Ucraina a împins guvernul rus mai aproape de Iran, iar oficialii americani ar fi încercat să-l convingă pe premierul Benjamin Netanyahu că noua apropiere a țărilor ar trebui să motiveze Israelul să fie mai îndrăzneț în sprijinirea efortului de război al Ucrainei.

Livrarea de Patriot către Ucraina, o prioritate pentru SUA

Casa Albă a anunțat săptămâna trecută că va stabili din nou prioritățile livrărilor de rachete Patriot nou fabricate, reorientând noile exporturi către Ucraina de la celelalte țări.

Casa Albă nu a spus ce țări vor fi afectate de diversiuni, dar a menționat că acestea nu se vor aplica Israelului sau Taiwanului.

În ciuda discuțiilor, sistemele Patriot ale Israelului rămân în funcțiune în prezent, a remarcat FT, pe fondul îngrijorărilor că luptele continue cu gruparea teroristă Hezbollah susținută de Iran în Liban ar putea escalada într-un război la scară largă.

Hezbollah, care are aproximativ 150.000 de rachete pe care le-ar putea folosi împotriva Israelului, a atacat aproape zilnic comunitățile și posturile militare israeliene de-a lungul graniței de la atacul Hamas din 7 octombrie anul trecut, când teroriștii au invadat sudul Israelului din Fâșia Gaza, ucigând aproximativ 1.200 de oameni și luând 251 de ostatici.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Accident cu implicarea unui troleibuz ci zeci de pasageri la bord

Accident cu implicarea unui troleibuz ci zeci de pasageri la bord Un troleibuz cu circa 40 de pasageri la bord a fost implicat într-un accident...

Cursul valutar oficial la 3 iulie 2024

Cursul valutar oficial la 3 iulie 2024 Leul moldovenesc se apreciază în raport cu euro, dolarul American, leul românesc și hrivna ucraineană. În același timp,...

Ministrul Energiei, vizită de lucru la Atena

Ministrul Energiei, vizită de lucru la Atena Ministrul Energiei, Victor Parlicov, va avea o întrevedere cu omologul său grec, Theodoros Skylakakis, în cadrul vizitei sale de...

Alexandru Tănase: Moldova nici pe departe nu se află pe punctul cel mai jos în partea ce ține de reforma justiției

Alexandru Tănase: Moldova nici pe departe nu se află pe punctul cel mai jos în partea ce ține de reforma justiției Reforma justiție este unul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.