Cine ar putea fi candidatul de vicepreședinte al Kamalei Harris

Publicat:

Cine ar putea fi candidatul de vicepreședinte al Kamalei Harris

Kamala Harris trebuie să-și aleagă vicepreședintele înainte de Convenția Națională Democrată din SUA de luna viitoare, conform cutumei americane. Actualul vicepreședinte se află în prezent în pole position pentru a-l înlocui pe președintele Joe Biden în calitate de candidat oficial al democraților, după ce acesta s-a retras din cursă, asigurându-și un val de susținere din partea partidului său și depășind recorduri de strângere de fonduri.

Pe măsură ce Harris își consolidează poziția de lider în interiorul Partidului Democrat, promițând să ducă lupta împotriva candidatului republican Donald Trump într-un discurs energic ținut marți în Milwaukee, atenția se îndreaptă rapid către persoana pe care ar putea-o alege drept partener de campanie, potrivit stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Harris va trebui să se miște repede, luând o decizie crucială înainte de Convenția Națională Democrată de luna viitoare de la Chicago, unde se va decide oficial candidatul partidului la prezidențiale. Ea l-a angajat pe fostul procuror general Eric Holder pentru a conduce o echipă de verificare care a identificat deja candidați potriviți, care i-ar putea completa candidatura, analizând totul, de la istoricul lor familial la finanțe.

Pe măsură ce cursa se întețește, o serie de nume sunt vehiculate în prezent. Guvernatorul Pennsylvaniei, Josh Shapiro, guvernatorul Carolinei de Nord, Roy Cooper, și senatorul de Arizona, Mark Kelly, obținând un sprijin puternic din partea donatorilor partidului.

Josh Shapiro, guvernatorul Pennsylvaniei

O stea în ascensiune în Partidul Democrat, Shapiro este văzut ca unul dintre principalii candidați pentru rolul de vicepreședinte în campania lui Harris.

Născut în Kansas City, Missouri, și crescut în Pennsylvania, avocatul a fost procurorul general al statului său din 2017 până în 2023, ocupându-se de cazuri controversate, cum ar fi presupuse abuzuri sexuale în Biserica Catolică, și luptând împotriva interdicției de călătorie impusă de Trump împotriva persoanelor din țările musulmane.

În vârstă de 51 de ani, acesta a devenit guvernatorul Pennsylvaniei anul trecut, angajându-se să protejeze dreptul la avort și rezistând solicitărilor de a desfășura Garda Națională pentru a face față afluxului de migranți în stat.

Shapiro, care este evreu, este un susținător fervent al eforturilor Israelului de a elimina Hamas și a acuzat unele demonstrații pro-palestiniene din universități de alimentarea antisemitismului în campusuri. Se pare că guvernatorul Pennsylvaniei este susținut de donatori de pe Wall Street.

„O cunosc pe Kamala Harris de aproape două decenii – amândoi am fost procurori, amândoi am apărat statul de drept, amândoi am luptat pentru oameni și am obținut rezultate”, a declarat Shapiro duminică într-o declarație.

Tim Walz, guvernatorul statului Minnesota

Tim Walz a fost ales guvernator al statului Minnesota în 2018 și a câștigat încă un mandat 2022. Veteran al Gărzii Naționale a Armatei SUA, bărbatul are 60 de ani și este o figură proeminentă în cadrul Convenției Naționale Democrate.

În calitate de guvernator, el a supravegheat aprobarea de către stat a dreptului la avort și a introdus mese școlare gratuite pentru elevi.

Într-un interviu acordat postului Fox News, când a fost întrebat dacă echipa lui Harris îl verifică, el a răspuns: „Uite, am vorbit cu vicepreședintele. Nu voi spune exact despre ce am vorbit, dar avem aceleași valori. Credem că putem câștiga în Midwest”. Walz ar putea contribui la consolidarea sprijinului pentru democrați în partea superioară a regiunii Midwest.

Mark Kelly, senator de Arizona

Fostul astronaut și căpitan al marinei americane s-a poziționat ca un moderat într-un stat de frontieră extrem de disputat, aflat în prima linie a dezbaterii privind imigrația. Născut în New Jersey din familia a doi ofițeri de poliție, bărbatul în vârstă de 60 de ani s-a stabilit în Tucson după ce s-a retras de la NASA și din Marină. El a devenit unul dintre principalii susținători ai controlului armelor de foc după ce soția sa, fostul congresman Gabrielle Giffords, a fost împușcată în cap în 2011.

În calitate de senator, Kelly s-a concentrat asupra secetei care afectează vestul SUA, precum și asupra securității naționale și a armatei. Istoricul său de pilot de încercare care a efectuat 39 de misiuni de luptă în Războiul din Golf se compară în mod favorabil cu acreditările militare mult lăudate ale contracandidatului lui Trump, JD Vance, care a servit în Irak ca corespondent de luptă.

„Nu aș putea fi mai încrezător că vicepreședintele KamalaHarris este persoana potrivită pentru a-l învinge pe Donald Trump și pentru a ne conduce țara în viitor”, a scris Kelly într-o postare X duminică.

Pete Buttigieg, Secretarul pentru Transporturi din SUA

Secretarul american al Transporturilor, Pete Buttigieg, și-a construit o bază puternică de fani în rândul alegătorilor Partidului Democrat în timpul candidaturii sale la alegerile primare din 2020 împotriva lui Biden și Harris, câștigând alegerile interne preliminare din Iowa. Fostul primar al orașului South Bend, Indiana, în vârstă de 42 de ani, l-a susținut ulterior pe Biden și a fost ales să se alăture viitoarei administrații în 2021 – primul bărbat homosexual deschis care deține o funcție în cabinet.

Un apărător desăvârșit al politicilor lui Biden, Buttigieg joacă bine în mass-media. La începutul acestei luni, el a apărut în emisiunea Real Time with Bill Maher, criticând legăturile lui JD Vance cu persoane precum șeful PayPal, Peter Thiel, unul dintre magnații care l-au susținut pe Trump. „Este foarte simplu. Aceștia sunt oameni foarte bogați care au decis să sprijine Partidul Republican care tinde să facă lucruri bune pentru oamenii foarte bogați”, i-a spus el lui Maher.

Veteranul Marinei este absolvent al Oxford și Harvard. Duminică, Buttigieg a susținut candidatura lui Harris, afirmând că „Harris este acum persoana potrivită pentru a prelua ștafeta, pentru a-l învinge pe Donald Trump și pentru a-i succeda lui Joe Biden … Voi face tot ce pot pentru a o ajuta să câștige”.

Roy Cooper, guvernatorul Carolinei de Nord

Cooper o cunoaște pe Harris de mai bine de un deceniu, lucrând cu ea în timp ce el era procuror general al statului și ea ocupa aceeași funcție în California. În prezent, bărbatul în vârstă de 67 de ani își încheie cel de-al doilea mandat de guvernator al acestui stat, care a votat pentru Trump în 2016 și 2020. La ultimele alegeri, Biden a pierdut statul cu mai puțin de două puncte procentuale.

Cooper a primit laude din partea democraților pentru accentul puternic pus pe dezvoltarea economică și pentru colaborarea cu republicanii în vederea aducerii de locuri de muncă în stat. De asemenea, el a acordat prioritate finanțării învățământului public, majorării salariilor profesorilor, extinderii asigurării gratuite de sănătate și abordării schimbărilor climatice.

„Dacă doriți un candidat care să pună în centrul atenției distrugerea de către Donald Trump a [legislației privind avortul] Roe v. Wade, dacă doriți un candidat care chiar a urmărit penal infractori ca Donald Trump și dacă doriți un candidat care să pună în prim-plan vârsta și condiția fizică a lui Trump, Kamala Harris este persoana potrivită”, a declarat Cooper luni pentru MSNBC, la o zi după ce a discutat cu Harris și și-a anunțat susținerea.

Vicepreședintele l-a numit pe Cooper un „prieten drag”. Alegerea lui ar putea aduce democraților voturi electorale atât de necesare pentru a pune mâna pe Carolina de Nord.

Andy Beshear, guvernatorul statului Kentucky

Beshear este un guvernator democrat popular într-un stat de culoare roșie care a votat pentru Trump cu o marjă de peste 25 de puncte procentuale în 2020. Guvernatorul din Kentucky, care a preluat funcția în 2019, are reputația de a lucra bine cu ambele partide, de a aduce locuri de muncă în Kentucky, de a sprijini educația publică și de a extinde accesul la asistență medicală.

În vârstă de 46 de ani, Beshear își menționează frecvent credința creștină. El i-a îndemnat pe democrați să urmeze formula sa câștigătoare, concentrându-se pe preocupările de zi cu zi ale americanilor, de la locuri de muncă bine plătite la educație și Medicare. În calitate de guvernator, el a votat împotriva legilor care interzic avorturile și îngrijirea tinerilor transgender, deși veto-urile sale au fost anulate de legislativul dominat de republicani.

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

Întrebat dacă ar lua în considerare vicepreședinția, el a declarat pentru MSNBC: „Singurul mod în care aș lua în considerare altceva decât această funcție actuală este dacă aș crede că aș putea să-mi ajut mai mult poporul și să ajut această țară”.

Gretchen Whitmer, guvernator al statului Michigan

Născută și crescută în capitala statului, Lansing, Whitmer, în vârstă de 52 de ani, a devejnit guvernator în 2019. Ea și-a construit o bază puternică în acest stat strâns disputat, candidând pe o platformă de discurs direct și probleme de bază, făcând campanie cu sloganul „Repară nenorocitele de drumuri!”

Perechea Harris-Whitmer ar reprezenta prima alianță formată numai din femei la alegerile prezidențiale din SUA, oferind un contrast puternic cu alianța Trump-Vance formată numai din bărbați și albi. Whitmer a părut să se excludă din cursă luni, declarând filialei CBS WLNS: „Nu plec din Michigan”.

Cu toate acestea, la începutul acestei luni, ea a răspuns „niciodată să nu spui niciodată” atunci când a fost întrebată dacă, ipotetic, ar lua în considerare să fie vicepreședintele lui Harris dacă Biden s-ar retrage.

JB Pritzker, guvernator de Illinois

Miliardarul JB Pritzker este o forță majoră în partid, după ce și-a folosit propriile resurse financiare obținute de lanțul hotelier al familiei sale – Hyatt Hotels – pentru a ajuta la efortul de campanie al lui Biden. Avocat cu zeci de ani de experiență politică, Pritzker a co-prezidat anterior campania prezidențială din 2008 a lui Hillary Clinton.

Bărbatul în vârstă de 59 de ani nu este doar guvernator, ci și un susținător proeminent al lui Biden în campanie, încercând să obțină sprijin. El a numit mișcarea de extremă dreapta a lui Trump un „cancer” care se răspândește în anumite părți ale Partidului Republican.
Întrebat dacă ar fi interesat să i se alăture lui Harris marți, în cadrul emisiunii Morning Joe de la MSNBC, acesta a subliniat activitatea sa în campania electorală, menționând vizitele în Indiana și Ohio, precum și viitoarele călătorii în Tennessee și Arizona.

„Este important pentru mine să câștigăm pe toată linia și în toate Statele Unite. Așa că voi continua să fac asta. Și sunt foarte interesat să mă asigur că Kamala Harris va deveni următorul președinte al Statelor Unite”, a spus el.

Deși Illinois, statul natal al lui Pritzker, este un bastion democrat tradițional, acesta este o intersecție cheie pentru regiunea Midwest, la o aruncătură de băț de state-cheie, precum Wisconsin. Pritzker a încercat să își folosească rădăcinile în regiune în avantajul democraților, promițând să construiască un „zid albastru” în Midwest.

Wes Moore, guvernator al statului Maryland

Moore a devenit primul guvernator de culoare din Maryland în 2023. În vârstă de 45 de ani, veteranul armatei americane, fost bursier Rhodes și autor de bestselleruri New York Times, are o istorie convingătoare. Tatăl său a murit când el era tânăr, fiind externat prea devreme din spital din cauza unei infecții tratabile.

Un orator puternic, Moore a luptat pentru eradicarea sărăciei în rândul copiilor, conducând Fundația Robin Hood. Printre marile sale obiective politice se numără trecerea la 100% energie curată. El a intrat în atenția națională după prăbușirea mortală a podului Francis Scott Key din Maryland în martie 2024.

Cu toate acestea, Moore a declarat public că dorește să rămână guvernator al statului Maryland, afirmând că mai are încă multe de făcut.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cel mai bun film de pe Netflix încărcat pe platformă în 2024. Acum rulează și la noi și a ajuns în trending în peste...

Cel mai bun film de pe Netflix încărcat pe platformă în 2024. Acum rulează și la noi și a ajuns în trending în peste...

Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău: mai multe curse aeriene întârzie

Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău: mai multe curse aeriene întârzie Alertă cu bombă la Aeroportul Internațional Chișinău. Personalul aeroportuar și pasagerii au fost evacuați,...

Accident în lanț provocat de un șofer băut în Chișinău.Pasagerul său s-a dat în spectacol și a ajuns „vedetă” pe TikTok

Accident în lanț provocat de un șofer băut în Chișinău.Pasagerul său s-a dat în spectacol și a ajuns „vedetă” pe TikTok Un șofer băut a...

Zelenski: Situația de pe frontul de est este dificilă

Zelenski: Situația de pe frontul de est este dificilă Forţele armate ucrainene sunt supuse unei presiuni puternice din cauza atacurilor ruseşti din estul ţării, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.