Cine au fost domnitorii Moldovei porecliţi Lăcustă Vodă şi Pârlea Vodă

Publicat:

Cine au fost domnitorii Moldovei porecliţi Lăcustă Vodă şi Pârlea Vodă

Lăcustă Vodă şi Pârlea Vodă au fost domnitori moldoveni pe care istoria îi aminteşte după poreclele cu care s-au ales în urma anilor de domnie.

Ştefan al V-lea a fost domn al Moldovei între anii 1538-1540. A fost nepotul lui Ştefan cel Mare după fiul cel mare al domnitorului, căsătorit cu fiica voievodului Transilvaniei, iar cronicile îl amintesc ca fiind primul domn moldovean numit de turci, şi nu de ţară.


A fost înscăunat de sultanul Soliman care,  cu ocazia expediţiei din Moldova,  l-a alungat personal de pe tronul Moldovei pe Petru Rareş, în 1538. Instalat domn, Lăcustă a vrut să-l prindă pe Petru Rareş , pentru că se temea ca nu cumva acesta să revină pe tron. Demersul său nu a fost unul de succes şi adversarul i-a scăpat. Domnitorul Lăcustă a fost un ghinionist şi în ceea ce priveşte starea Moldovei, sub conducerea sa.

A dobândit porecla de ”Lăcustă” în 1538, anul înscăunării. A fost anul în care Moldova a fost invadată de lăcuste. Se spune că în acel an insectele dăunătoare le-au dat mai mult de furcă moldovenilor, decât turcii. Le-au distrus toate recoltele şi au adus un val de sărăcie şi foamete.

„Mai apoi în zilele acestui Ştefan vodă, fost-au foamete mare şi în ţara Moldovei, şi la unguri, că au venit lăcuste multe, de au mâncat toată roada, pentru aceea l-au poreclit de i-au zis Lăcustă vodă”, scrie Grigore Ureche în Cronica moldo-polonă.

Lăcustele care acopereau soarele şi invadau în roiuri imense culturile cerealiere au fost văzute de moldoveni drept o pedepasă divină. Invazia din anul înscăunării lui Ştefan Lăcustă a fost devastatoare pentru Moldova şi s-a repetat până în 1544.

Ştefan Lăcustă a avut parte de un sfârşit sângeros. După ce şi-a atras ura boierilor pe care obişnuia să îi decapiteze la ospeţe a devenit ţinta uneltirilor lor. Boierii s-au răsculat şi l-au ucis de domnitorul Lăcustă chiar in foişorul palatului său din Suceava, în timp ce dormea. Pe tronul Moldovei a fost înlocuit cu Alexandru Cornea în 1540.

Pârlea Vodă

Alexandru al II-lea Firaris Mavrocordat a fost domn al Moldovei între anii  12 ianuarie 1785 şi 14 decembrie 1786. Fiul lui Ioan Mavrocordat, cel care a fost fratele lui Constantin Mavrocordat a fost dragoman al Porţii Otomane, înainte de a ajuns pe tronul Moldovei. S-a ales cu porecla de Pârlea Vodă. Un mare incendiu iscat  în 1785  a prefăcut în scrum palatul principelui Alexandru Mavrocordat. Domnul s-a mutat atunci la la palatul mitropolitului, dar şi acesta a luat foc.

image

Mavrocordat a locuit apoi la Mânăstirea Galata care a luat, de asemenea, foc,  Din cauza incendiilor care l-au urmărit în aproape toate locurile în care s-a mutat, poporul l-a numit Pârlea Vodă.

La finalul domniei a fugit în Rusia, după ce pusese la cale o conspiraţie împotriva Turciei, care a eşuat. Din cauza felului în care a părăsit Moldova s-a ales şi cu porecla de „Firaris”. (Fugarul)

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sondaj alarmant: Frica domină în rândul electoratului, un semnal de alarmă pentru candidați

Sondaj alarmant: Frica domină în rândul electoratului, un semnal de alarmă pentru candidați Un sondaj realizat de compania de consultanță politică și cercetare Intellect Group...

Raportul CEC în Parlament: În 2023, 25 de partide politice au primit peste 46 de milioane de lei din bugetul de stat

Raportul CEC în Parlament: În 2023, 25 de partide politice au primit peste 46 de milioane de lei din bugetul de stat Raportul Comisiei Electorale...

Peste o mie de participanți sunt așteptați în acest an la ‘Moldova Business Week 2024’

Peste o mie de participanți sunt așteptați în acest an la 'Moldova Business Week 2024' Peste o mie de participanți sunt așteptați în acest an...

NATO: Nu sunt indicii că resturile de drone de provenienţă rusească găsite în România dovedesc un atac intenţionat

NATO: Nu sunt indicii că resturile de drone de provenienţă rusească găsite în România dovedesc un atac intenţionat Alianţa Nord-Atlantică a anunţat joi că nu...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.