Cine este Gavin Newsom, cel care l-ar putea înlocui pe Joe Biden în alegerile prezidențiale din SUA

Publicat:

Cine este Gavin Newsom, cel care l-ar putea înlocui pe Joe Biden în alegerile prezidențiale din SUA

Gavin Newsom, guvernatorul Californiei, este politicianul favorit să-l înlocuiască pe Joe Biden în cazul în care actualul lider de la Casa Albă, în vârstă de 81 de ani, s-ar retrage din cursa prezidențială, potrivit Sky News.

De la susținerea timpurie a căsătoriilor între persoane de același sex, până la lupta cu problema persoanelor fără adăpost din California, Gavin Newsom (56 de ani) a fost descris de unii „ca un posibil succesor al lui Joe Biden și o soluție la unele dintre problemele democraților”, potrivit stiripesurse.


Citește și: Mai marii Europei s-au înţeles: Ursula von der Leyen rămâne şefa Comisiei Europene

Potrivit sursei citate, în urma prestației dezastruoase a lui Joe Biden la dezbaterile din SUA, se pare că panica a cuprins părți ale Partidului Democrat. S-a ajuns chiar până acolo încât surse anonime ale partidului ar fi sugerat înlocuirea lui Biden în ultimele săptămâni dinaintea convenției partidului-care l-ar confirma drept candidat la alegerile din noiembrie.

O serie de nume au fost vehiculate în urma acestui eveniment, dar, printre acestea, s-a vorbit că guvernatorul Californiei, Gavin Newson, ar putea fi cel mai bine plasat pentru a lua locul președintelui, dar cine este acesta și cum a ajuns atât de aproape de vârful partidului democrat?

Cine este Gavin Newsom?

Aflat la a patra generație în San Francisco, Newsom s-a născut în 1967. În ciuda faptului că a crescut cu dislexie, a reușit să se descurce la școală și mai târziu la universitate.

De asemenea, jucător de baseball, a fost suficient de bun pentru a obține o bursă parțială de baseball la Universitatea Santa Clara, pe care a absolvit-o, înainte de a intra în afaceri.

Prima dată a fost căsătorit cu procurorul districtual Kimberly Guilfoyle, dar la doi ani după divorțul lor s-a căsătorit cu actuala soție, Jennifer Siebel, cu care are patru copii.

De-a lungul anilor, afacerea sa a crescut, cuprinzând restaurante și hoteluri, înainte de a-și îndrepta atenția către politică.

Carieră politică

Newsom ar fi început aproape de fundul politicii locale din SUA, în 1996, în cadrul consiliului de administrație al Comisiei pentru parcări și trafic din San Francisco.

Presa locală l-a descris pe tânărul debutant de atunci ca fiind un „liberal social și un câine de pază fiscal”. El a petrecut mai mulți ani în fruntea politicii statului său, înainte de a deveni, în 2003, primar al orașului San Francisco, pe care l-a condus timp de două mandate.

Newsom a intrat pentru prima dată în atenția națională atunci când a susținut căsătoriile între persoane de același sex, încălcând direct legea statului.

Dar, în ciuda reacțiilor adverse, acțiunile sale au continuat să crească până când, în 2019, a obținut o victorie zdrobitoare în funcția de conducere a statului său, devenind guvernator al Californiei.

Dar perioada petrecută la conducerea celui mai populat stat din SUA nu a fost lipsită de probleme. Criticii lui Newsom atrag atenția asupra performanțelor sale slabe într-o serie de probleme-cheie.

Printre acestea se numără un număr notoriu de persoane fără adăpost – California fiind responsabilă pentru o treime din populația fără adăpost a țării – împreună cu probleme grave legate de droguri, probleme legate de imigrație, lege și siguranță, impozite ridicate și multe altele.

Descris de MNSBC drept un „surogat al lui Biden” din cauza frecvenței cu care susține partidul, guvernatorul bifează toate stereotipurile unui președinte american.

Poate că, spre deosebire de Biden, în interviuri, Newsom nu are probleme în a expune faptele sau în a discuta cu republicanii.

În urma dezbaterii, Newsom a sărit în apărarea liderului său de partid spunând: „Avem șansa de a fi susținuți de acest președinte care ne-a susținut. Nu-i întorci spatele”.

Cu toate acestea, în ciuda susținerii sale vocale pentru Biden, Newsom nu s-a sfiit niciodată să își îmbunătățească profilul.

Newsom și-a petrecut ultimii ani construindu-și această poziție, care se pare că l-a lăsat bine echipat în ceea ce privește strângerea de fonduri, infrastructura de campanie și mesajele.

Newsom face, de asemenea, un lucru pe care îl fac toți candidații la președinție – scrie o carte de memorii.

Dislexie, pandas, regele Charles și Donald Trump

Newsom suferă de dislexie severă și are probleme cu cititul de pe bucăți de hârtie în public sau cu ortografia, dar acest lucru nu l-a împiedicat pe democrat să țină discursuri deseori lungi – care vor fi ținute din memorie.

El a scris chiar și o carte despre dislexie, după ce a încercat, fără succes, să găsească o carte pe care să le-o arate propriilor copii – toate încasările au fost donate în scopuri caritabile.

Mama sa, care era singură și avea mai multe slujbe pentru a-l întreține pe el și pe sora sa, îi ascunsese diagnosticul pentru a-l proteja.

Datorită eforturilor depuse de Newsom, împreună cu alte persoane din stat, California ar putea deveni primul stat care să primească o nouă pereche de panda gigant, grație colaborării cu China în domeniul conservării.

Aceștia ar putea ajunge până la sfârșitul verii, după ce acordul a fost semnat la începutul acestui an.

Citește și: Rusia interzice trei posturi TV din România

În 2005, în calitate de primar al orașului San Francisco, Newsom a vizitat un proiect pentru persoanele fără adăpost împreună cu prințul de Wales de atunci, prințul Charles, și soția sa Camilla.

Între timp, Newsom are o legătură ciudată cu familia Trump, deoarece fosta sa soție, dna Guilfoyle, este acum logodită cu Donald Trump Jr.

Dacă va ajunge în fruntea Partidului Democrat, s-ar putea să ajungă (din nou) de cealaltă parte a fostei sale soții.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ministra Sănătății a avut o întrevedere cu înalți oficiali ai OMS

Ministra Sănătății a avut o întrevedere cu înalți oficiali ai OMS Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a avut ieri, 1 iulie, o întrevedere cu înalți oficiali...

Forţele aeriene ucrainene anunţă că au distrus un depozit de muniţii rusesc în Crimeea

Forţele aeriene ucrainene anunţă că au distrus un depozit de muniţii rusesc în Crimeea Comandantul forţelor aeriene ucrainene, Mikola Oleşciuk, a declarat marţi că acestea...

Usatîi vorbește despre ‘greșeala lui Spînu’: Este nevoie de o conducere profesionistă, care va dezvolta CFM

Usatîi vorbește despre 'greșeala lui Spînu': Este nevoie de o conducere profesionistă, care va dezvolta CFM Andrei Spînu greșește, atunci când spune că statul nu...

Alaiba îl acuză pe Ceban că susține business-ul rusesc: Cumpără membrane bituminoase pentru reparațiile din oraș de la o companie din Rusia

Alaiba îl acuză pe Ceban că susține business-ul rusesc: Cumpără membrane bituminoase pentru reparațiile din oraș de la o companie din Rusia Ministrul Economiei Dumitru...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.