X

Cine este Maha Vajiralongkorn, noul rege al Thailandei

Regele Maha Vajiralongkorn al Thailandei – pe numele întreg Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun – este suveranul ţării din sud-estul Asiei de la moartea tatălui său, veneratul rege Bhumibol Adulyadej, în octombrie 2016, după o domnie de şapte decenii. Mult-aşteptata ceremonie de încoronare a regelui are loc la finele acestei săptămâni la Bangkok, scrie dpa, potrivit agerpres.

Spre deosebire de tatăl său, care a încercat să stea departe de politică, Vajiralongkorn, în vârstă de 66 de ani, a făcut mai multe demersuri pentru a-şi face simţită influenţa politică şi a-şi consolida puterea în palat.

Citește și: FANI lovește cu putere India (VIDEO): Peste un milion de oameni au fost evacuați!

Anul trecut, el a preluat deplina proprietate a Oficiului Proprietăţilor Coroanei, care deţine bunuri estimate la câteva miliarde de dolari, devenind astfel unul dintre cei mai bogaţi monarhi ai lumii.

Recent, el emis un decret regal prin care a blocat candidatura surorii sale, fosta prinţesă Ubolratana, la funcţia de prim-ministru la alegerile legislative din martie, după care, în ajunul scrutinului, a emis un comunicat criptic în care i-a îndemnat pe alegători să aleagă o “persoană bună”.

Născut la 28 iulie 1952 la Bangkok, Vajiralongkorn este singurul fiu al regelui Bhumibol şi reginei Dowager Sikirit. Mai are o soră mai în vârstă şi două mai tinere. A trecut deja prin trei divorţuri, iar cu doar câteva zile înainte de încoronare, a creat surprindere luând-o în căsătorie pe comandanta adjunctă a gărzii sale personale, general Suthida na Ayudhya, în vârstă de 40 de ani, pe care a şi numit-o regină a Thailandei. Zvonurile privind o idilă între cei doi circulau de mai multă vreme, dar relaţia lor a fost dezvăluită public abia recent.

În trecut, noua regină a fost însoţitoare de zbor la Thai Airways.

Regele Vajiralongkorn are cinci fii şi două fiice din căsătoriile anterioare şi încă nu şi-a numit un succesor.

Citește și: Rezultatul alegerilor locale din UK penalizează atât partidul lui May, cât și opoziția

Toţii fiii săi trăiesc în străinătate, iar fiicele sunt persoane publice în Thailanda. Prinţesa Bajrakitiyabha, cea mai mare dintre cei şapte copii, a fost ambasadoare în Austria, apoi a lucrat la procuratura generală, iar în 2017 a fost numită ambasador al bunăvoinţei al Biroului ONU pentru combaterea drogurilor şi criminalităţii.

Prinţesa Sirivannavari este designer şi a realizat costumele de baie ale participantelor la concursul Miss Univers desfăşurat în 2018 în Thailanda. În plus, este maestră în echitaţie şi a condus echipa ţării sale distinsă cu medalia de argint la Jocurile sud-est-asiatice din 2017.

Cel mai mic dintre fiii săi, prinţul Dipangkorn Rasmijoti, în vârstă de 14 ani – singurul copil rezultat din cel de-al treilea mariaj, încheiat în 2014 – este la o şcoală particulară din Bavaria, în Germania.

Vajiralongkorn a petrecut de altfel considerabil de mult timp în Germania în ultimii ani, atât ca prinţ moştenitor cât şi mai recent ca rege, astfel că vila sa din Tutzing, de lângă Munchen, a devenit reşedinţa sa secundară. Reşedinţa sa principală se află la Bangkok.

Citește și: Creveții de apă dulce din Anglia sunt plini de COCAINĂ

În 2011, autorităţile germane au sechestrat avionul său privat – un Boeing 737 – aparent în contul unei datorii guvernamentale thailandeze către o companie germană. Responsabili ai guvernului de la Bangkok au intervenit prompt pentru a remedia situaţia.

Având în vedere prevederile stricte ale legii thailandeze privind lezmaiestatea, care includ pedepse cu ani buni de închisoare, aspectele legate de viaţa privată şi şederea în Germania ale regelui Vajiralongkorn nu sunt discutate public în Thailanda.

Maha Vajiralongkorn a plecat din Thailanda la 13 ani pentru a studia în Marea Britanie, iar apoi în Australia. A absolvit Academia militară Duntroon din Australia în 1975, primind gradul de căpitan în Armata regală thailandeză. Ca prinţ moştenitor, Vajiralongkorn a fost ofiţer de carieră în forţele armate thailandeze. A obţinut brevetul de pilot, însă principalul său hobby este ciclismul. În 2015, s-a aflat în fruntea câtorva mii de biciclişti adunaţi la un marş prin Bangkok pentru a marca ziua de naştere a mamei sale. Evenimentul, intitulat “Bicicletă pentru Mama”, a fost una din rarele apariţii publice puternic mediatizate ale lui Vajiralongkorn.

Tags: BangkokMaha Vajiralongkorn BodindradebayavarangkunThailanda
Categorii: Știrile zilei