Cine este Rustem Umerov, noul ministru al Apărării în Ucraina?

Publicat:

Cine este Rustem Umerov, noul ministru al Apărării în Ucraina?

Rustem Umerou, în vârstă de 41 de ani este deputat și un oficial de seamă al comunității tătarilor din Crimeea şi a reprezentat Kievul în negocieri sensibile cu Moscova, scrie LE FIGARO, potrivit RADOR.

Moscova a susținut luni, 4 septembrie, că a distrus în Marea Neagră patru bărci militare rapide cu soldați ucraineni la bord. În timpul nopții de duminică spre luni, “în partea de nord-vest a Mării Negre , (…) aviația navală a Flotei Mării Negre a distrus patru vedete militare rapide ‘Williard Sea Force’ “, a declarat Ministerul rus al Apărării pe Telegram. Potrivit ministerului, ambarcațiunile ucrainene se deplasau în direcția Capului Tarkhankut situat în vestul peninsulei anexate Crimeea.


Citeşte şi: Contraofensiva ucraineană nu are succes pe niciun front

Tot luni, Moscova a susținut că a doborât o dronă ucraineană în largul Crimeei, precum și un al doilea dispozitiv în regiunea rusă Kursk, la granița cu Ucraina.

Miercurea trecută, Apărarea rusă declarase că a distrus patru ambarcaţiuni militare ale Kievului care transportau în total până la 50 de membri ai forțelor speciale, fără a oferi informații suplimentare.

Duminică seara, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat înlocuirea ministrului Apărării Oleksii Reznikov, iar la sol dronele rusești au lovit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, zone industriale de pe fluviul Dunărea, în apropiere de România, țară membră NATO care a denunțat un atac “nejustificat”.

În mijlocul contraofensivei ucrainene și în timp ce Volodimir Zelenski a promis că va întări lupta împotriva corupției, care este endemică în Ucraina, președintele a explicat în mesajul său zilnic că “Oleksii Reznikov a trecut prin mai mult de 550 de zile de război”. “Cred că ministerul are nevoie de noi abordări și noi moduri de a interacționa cu armata, cât şi cu societatea civilă mai pe larg”, a spus el.

Forțele ucrainene au doborât 17 drone rusești în regiunea Odesa, în sudul Ucrainei, a declarat, luni, guvernatorul local, iar clădirile au fost avariate în districtul orașului-port Izmail.

“Șaptesprezece drone au fost doborâte de forțele noastre de apărare aeriană (…) În mai multe localități din raionul Izmail au fost avariate depozite și clădiri de producție, mașini agricole și utilaje ale întreprinderilor industriale”, a comunicat Oleg Kiper pe Telegram.

Cine este Rustem Umerov, noul ministru al Apărării în Ucraina?

Rustem Umerov, anunțat duminică seara de președintele ucrainean Volodimir Zelenski ca următor ministru al Apărării, este un deputat și un oficial proeminent al comunității tătarilor din Crimeea şi a reprezentat Kievul în negocieri sensibile cu Moscova. Domnul Umerov, în vârstă de 41 de ani, s-a născut în ceea ce era atunci republica sovietică Uzbekistan, unde familia sa fusese exilată sub Stalin, și era copil când familia sa s-a reinstalat în Crimeea, când tătarilor li s-a permis să se întoarcă acolo, în anii ’80 și ’90.

Și-a început activitatea în industria telecomunicațiilor în 2004 și este deputat din 2019. În parlament, a fost copreședinte al Platformei Crimeei, care a coordonat eforturile diplomatice internaționale pentru a inversa anexarea peninsulei de către Rusia în 2014. Timp de mulți ani a fost un consilier al liderului istoric al tătarilor din Crimeea, Mustafa Dzhemilev.

După anexarea Crimeei, ca și după începerea invadării ruse a Ucrainei în februarie 2022, Rustem Umerov a participat, în mai multe rânduri, la negocieri discrete cu Moscova, în special cu privire la schimburile de prizonieri și evacuările de civili. El a făcut parte din delegația ucraineană la negocierile cu Moscova, sub egida Turciei și ONU, care au permis înființarea unui coridor maritim care să permită transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată ‘deplorabilă’ de republicani

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată 'deplorabilă' de republicani O marionetă de 13 metri înălţime cu chipul unui Donald Trump complet dezbrăcat a fost...

Israelul afirmă că a distrus un tunel prin care se puteau transporta arme din Siria în Liban

Israelul afirmă că a distrus un tunel prin care se puteau transporta arme din Siria în Liban Forţele armate israeliene au anunţat vineri că au...

Riabkov: Pericolul unei confruntări între puteri nucleare nu trebuie subestimat

Riabkov: Pericolul unei confruntări între puteri nucleare nu trebuie subestimat Actuala confruntare dintre Rusia şi Occident asupra Ucrainei nu are corespondent în istorie şi o...

OMS a aprobat prima testare pentru diagnosticarea „Variolei Maimuței”

OMS a aprobat prima testare pentru diagnosticarea „Variolei Maimuței” Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a dat acordul pentru testarea-diagnostic in vitro (DIV) pentru mpox, sau...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.