X

Cine este Yoshihide Suga, noul premier al Japoniei

Yoshihide Suga a fost ales premier al Japoniei de Camera Inferioară a Parlamentului şi îl va înlocui astfel pe Shinzo Abe, care a demisionat din această funcţie din motive de sănătate, relatează agerpres.

Yoshihide Suga a fost ales preşedinte al Partidului Liberal Democrat (LDP), la 14 septembrie 2020, câştigând cu o majoritate covârşitoare alegerile interne: a obţinut 377 de voturi, faţă de 89 de voturi pentru Fumio Kishida, fost ministru de externe, şi 68 de voturi pentru Shigeru Ishiba, fost ministru al apărării, cei doi contracandidaţi ai săi. El va asigura şefia LDP până în septembrie 2021, când urma să se încheie mandatul lui Shinzo Abe.

Citeşte şi: Trump a răspuns la întrebările dificile ale alegătorilor din Philadelphia

Yoshihide Suga s-a născut la 6 decembrie 1948, în Prefectura Akita, notează jimin.jp şi sugayoshihide.gr.jp. După absolvirea liceului, s-a mutat la Tokyo şi s-a angajat. A absolvit, apoi, Dreptul la Universitatea Hosei (martie 1973), potrivit japan.kantei.go.jp. La vârsta de 26 de ani, a decis să intre în politică. A devenit membru al Partidului Liberal Democrat (LDP).

A lucrat ca secretar pentru un parlamentar al Partidului Liberal Democrat înainte de a-şi începe propria carieră politică. A fost membru în Consiliul Local din Yokohama, din aprilie 1987. În 1996, a fost ales reprezentant al districtului 2 Kaganawa, în Camera Reprezentanţilor, deţinând până în prezent opt mandate în această poziţie, conform sugayoshihide.gr.jp.

A fost viceministru pentru afaceri interne şi comunicaţii (din nov. 2005, în cel de-al treilea cabinet Koizumi, remaniat), apoi ministru pentru afaceri interne şi comunicaţii şi ministru pentru privatizarea serviciilor poştale (din sept. 2006, în primul cabinet Abe), la care s-a adăugat, în decembrie 2006, portofoliul de ministru de stat pentru reforma privind descentralizarea (în primul cabinet Abe).

În octombrie 2011, a fost şef de organizaţie şi de campanie în cadrul Partidului Liberal Democrat (LDP), iar din septembrie 2012, a fost secretar general interimar al Partidului Liberal Democrat (LDP), potrivit japan.kantei.go.jp.

Citeşte şi: Trump a răspuns la întrebările dificile ale alegătorilor din Philadelphia

Secretar-şef al guvernului (din dec. 2012), a deţinut şi portofoliul de ministru însărcinat cu consolidarea securităţii naţionale, în cel de-al doilea cabinet Abe, apoi pe cel de ministru însărcinat cu reducerea tensiunilor generate de bazele americane din Okinawa (din sept 2014, în cel de-al doilea cabinet Abe, remaniat). A activat ca purtător de cuvânt al guvernului şi a coordonat politicile executivului şi activitatea funcţionarilor.

La 1 aprilie 2019, din poziţia sa de secretar-şef şi purtător de cuvânt al Guvernului japonez, Yoshihide Suga a dezvăluit public numele noii ere Reiwa, care a marcat tranziţia de la epoca Heisei, care a însoţit domnia împăratului Akihito. Acesta a abdicat la 30 aprilie 2019, fiind urmat la tron de Naruhito, al 126-lea împărat japonez, a cărui domnie a început la 1 mai 2019. Potrivit bbc.com., aceasta a fost una dintre cele mai remarcabile apariţii publice ale sale.

Tags: JaponiaPartidul Liberal Democrat (LDP)premierShinzo AbeYoshihide Suga
Categorii: Știrile zilei